Premiér Ponta stratil ďalšieho spojenca v parlamente

NETKY.SK • 2 December 2014, 18:43 • 2 min
Premiér Ponta stratil ďalšieho spojenca v parlamente

BUKUREŠŤ - Rumunská Ľudová strana Dana Diaconesca (PPDD), ktorá formálne nebola súčasťou vládnej koalície, ale kabinet premiéra Victora Pontu podporovala na základe vzájomnej dohody o spolupráci, tak už v budúcnosti nemieni činiť.

slovakia

left justify in out

V priebehu týždňa sa PPDD stala druhým politickým subjektom, ktorý sa odkláňa od predsedu vlády, neúspešného v nedávnych prezidentských voľbách.
     

Informáciu priniesla tlačová agentúra Reuters.
     

Pontov kabinet opustil v uplynulých dňoch Demokratický zväz Maďarov v Rumunsku (UDMR). Táto strana zdôvodnila svoj odchod z vlády porážkou Victora Pontu v nedávnych voľbách hlavy štátu. "Porozumeli sme odkazu voličov z prezidentských volieb," povedal predseda UMDR Hunor Kelemen.
     

PPDD, ktorá je považovaná za malú populistickú stranu, zdôvodnila odklon údajným ignorovaním zo strany premiéra a jeho vlády.
     

Parlamentná podpora súčasnej rumunskej vlády tak klesla na 58 poslancov, čo je o sedem menej ako pred prezidentskými voľbami.
     

Novozvolený rumunský prezident Klaus Iohannis sa už skôr nechal počuť, že Pontovu koalíciu by mohol v nasledujúcich týždňoch a mesiacoch začať opúšťať dostatočný počet poslancov na to, aby kabinet na budúci rok padol.
     

Ponta opakovane vyhlásil, že sa nechystá rezignovať a že jeho vláda je stabilná.

     

Po zasadaní výkonného výboru Sociálnodemokratickej strany (PSD) 27. novembra oznámil, že strana bude pokračovať v pôsobení vo vláde a na jar 2015 zvolá mimoriadny zjazd, na ktorom si bude voliť vedenie. Tieto rozhodnutia sa zrodili na rokovaní, na ktorom vedenie vládnucej strany posúdilo situáciu po neúspechu v prezidentských voľbách.
     

Ako dnes vyhlásil predseda rumunskej vlády pri stretnutí s členmi frakcií podporujúcich jeho kabinet, za vládou stojí spoľahlivá parlamentná väčšina, ktorá čoskoro vypracuje akčný plán na obdobie rokov 2015-16 a v týždni od 14. decembra schváli novú vládnu štruktúru.
     

Ponta pri tejto príležitosti podľa tlačovej agentúry MTI potvrdil, že v jeho vláde sa objavia ministri-nominanti Liberálnej reformnej strany (PLR) predsedu Senátu Calina Popesca-Tariceana. Každá z menších koaličných strán bude riadiť vo vláde po dva rezorty.
     

V súvislosti so vstupom nového subjektu do vlády musí premiér požiadať parlament o opätovné vyjadrenie dôvery.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona