Premiér Ponta navrhol za ministra zahraničných vecí Mihneu Motoca

NETKY.SK • 18 November 2014, 17:16 • 2 min
Premiér Ponta navrhol za ministra zahraničných vecí Mihneu Motoca

BUKUREŠŤ - Kariérny diplomat Mihnea Ioan Motoc (48), dlhoročný stály zástupca Rumunska pri Organizácii Spojených národov (2003-2008) a Európskej únii (od roku 2008 až do súčasnosti), bude zrejme novým ministrom zahraničných vecí balkánskej krajiny.

slovakia

left justify in out

Do funkcie ho navrhol premiér Victor Ponta po tom, ako v priebehu jediného týždňa odstúpili z funkcie dvaja šéfovia rumunskej diplomacie. Príčinou rezignácie oboch ministrov boli problémy pri hlasovaní krajanov žijúcich v zahraničí na zastupiteľských úradoch v prvom i druhom kole prezidentských volieb 2. a 16. novembra.
     

Predseda rumunskej vlády v pondelok vyhlásil, že je potrebné obnoviť kredit ostro kritizovaného rezortu diplomacie. Podľa jeho názoru druhý z ministrov, ktorí odstúpili, Teodor Melescanu, nemohol urobiť viac, usiloval sa iba zlepšiť podmienky pre druhé kolo. Podľa premiéra si vyriešenie celého problému vyžiada legislatívne zmeny, informovala tlačová agentúra MTI.
     

Situácia z druhého novembra sa zopakovala v niektorých prípadoch aj o dva týždne neskôr. V Paríži a Turíne musela dokonca polícia použiť proti nespokojným Rumunom slzotvorný plyn, píše tlačová agentúra DPA.
     

Pontov personálny návrh musí ešte vymenovaním potvrdiť úradujúci rumunský prezident Traian Basescu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies