Premiér pohrozil Číne použitím hrubej sily

NETKY.SK • 27 Október 2013, 09:25 • 2 min
Premiér pohrozil Číne použitím hrubej sily

WASHINGTON - Vzťahy medzi Pekingom a Tokiom sú zhoršené najmä pre teritoriálny spor o ostrovy vo Východočínskom mori.

slovakia

left justify in out

Japonský premiér Šinzó Abe použil v sobotu nečakane ostré slová na adresu Číny, s ktorou má Tokio v posledných mesiacoch napäté vzťahy najmä pre územné nároky na viaceré sporné ostrovy. "Uvedomil som si, že od Japonska sa očakáva využitie jeho vodcovstva - nielen na ekonomickom poli, ale takisto na poli bezpečnosti v ázijsko-tichomorskom regióne," povedal Abe v rozhovore pre americký denník The Wall Street Journal. Ako dodal, Čína sa podľa neho pokúša "zmeniť status quo silou a nie právnymi prostriedkami". "Ak Čína pôjde týmto smerom, potom z toho nebude môcť vyjsť mierovou cestou," vyhlásil.

Vzťahy medzi Pekingom a Tokiom sú zhoršené najmä pre teritoriálny spor o ostrovy vo Východočínskom mori známych v Japonsku ako Senkaku. Abe chce v tejto otázke presadzovať tvrdší prístup ako jeho predchodcovia a ako prvý japonský premiér za posledných 11 rokov sa rozhodol navýšiť rozpočet armády.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona