Premiér Peter Pellegrini sa v Berlíne stretne s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou

NETKY.SK • 2 Máj 2018, 12:22 • 2 min
Premiér Peter Pellegrini sa v Berlíne stretne s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou

BRATISLAVA - Predseda vlády Peter Pellegrini (Smer-SD) odcestoval v stredu na jednodňovú zahraničnú pracovnú cestu do Nemecka.

slovakia

left justify in out

V Berlíne ho popoludní čaká rokovanie so spolkovou kancelárkou Angelou Merkelovou. Ešte predtým ho prijme aj nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier.

 

Pre premiéra zrekonštruovanej vlády, ktorý je vo funkcii necelých šesť týždňov, ide o štvrtú zahraničnú pracovnú cestu. Navštívil už Prahu (11.4.), Brusel (12.4.) a Varšavu (25.4.). Stretnutie s kancelárkou Merkelovou tak bude nadväzovať na schôdzky s českým premiérom v demisii Andrejom Babišom a poľským premiérom Mateuszom Morawieckým. V Bruseli Pellegrini rokoval s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom, predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom a predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom.

 

Pred viac ako rokom navštívil Berlín predošlý ministerský predseda Robert Fico (Smer-SD). Nemecká kancelárka ho vtedy prijala spolu s vtedajším českým premiérom Bohuslavom Sobotkom pri príležitosti 25. výročia podpisu zmluvy o dobrom susedstve a priateľskej spolupráci medzi pokojne znovuzjednoteným Nemeckom a Československom. Fico sa s Merkelovou dohodol na intenzívnejšej forme spolupráce oboch krajín, formou tzv. štruktúrovaného prehĺbeného politického a expertného dialógu.

 

Podrobnosti o plánovanom obsahu rokovania slovenská strana nezverejnila. Okrem vzájomnej spolupráce krajín by mohli byť na programe stredajšej schôdzky Pellegriniho a Merkelovej i európske témy, napríklad ohľadom budúceho rozpočtu Európskej únie či migrácie. Slovensko preberá v polovici roka predsedníctvo vo Vyšehradskej štvorke (V4).

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies