Premiér Papandreu prosí obyvateľov, aby pomohli zabrániť katastrofe

NETKY.SK • 17 Október 2011, 21:05 • 2 min
Premiér Papandreu prosí obyvateľov, aby pomohli zabrániť katastrofe

Premiér Papandreu prosí obyvateľov, aby pomohli zabrániť katastrofe

slovakia

left justify in out

img

Grécky premiér Jorgos Papandreu poprosil Grékov, ktorých hnev rastie súbežne s ďalšími úspornými opatreniami, aby boli trpezliví, nakoľko vláda má čo robiť, aby zabránila finančnej "katastrofe".
Ako povedal pre týždenník Proto Thema, vláda robí všetko preto, aby zabránila nesolventnosti krajiny, no Grécko musí počítať s tým, že ho čaká ešte veľmi náročná cesta. "Veľmi rád by som každému garantoval rýchle riešenie a lepší život. Bol by som najšťastnejším človekom na svete, ak by som to mohol urobiť, no nemôžem a mojou povinnosťou je čestne povedať každému obyvateľovi Grécka, aká situácia v skutočnosti je," dodal Papandreu.
Grécky parlament by mal na budúci týždeň hlasovať o úsporných opatreniach, medzi nimi o znížení miezd a dôchodkov, ako aj o prepustení tisícok štátnych úradníkov. Dve najväčšie grécke odborové organizácie na dni hlasovania, teda na stredu a štvrtok (19. a 20.10.), vyhlásili 48-hodinový štrajk, ktorý by mal paralyzovať väčšinu krajiny. Očakávajú sa štrajky colníkov aj zamestnancov komunálnych služieb, čo pravdepodobne ešte zhorší už aj tak zlú situáciu Grékov, keďže sa očakáva nedostatok pohonných látok a hromadenie odpadkov na uliciach.
Papandreu povedal, že na blížiacom sa summite lídrov EÚ v Bruseli sa bude snažiť získať podporu európskych partnerov. "Naším cieľom je ochrániť záujmy krajiny, záujmy väčšiny obyvateľov, ktorých by postihla skutočná katastrofa, ak by Grécko vyhlásilo bankrot," povedal premiér. Podľa neho Európa musí Grécku pomôcť dostať sa z krízy, keďže tá už ohrozuje celú eurozónu.
"Nie sme ako Atlas, ktorý je schopný vziať na svoje plecia problémy celej Európy," povedal Papandreu odkazujúc na obra z gréckej mytológie, ktorý niesol na pleciach nebeskú klenbu. "Ak Európa nedokáže problémy dlhovej krízy vyriešiť, následky pre všetkých Európanov budú nepredvídateľné," dodal.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona