Premiér: Opozícia to nemyslela s odvolávaním Boreca vážne

NETKY.SK • 20 November 2012, 11:46 • 2 min
Premiér: Opozícia to nemyslela s odvolávaním Boreca vážne

Premiér Opozícia to nemyslela s odvolávaním Boreca vážne - Politika Vládny Smer-SD nevylučuje, že podobnú obštrukciu, ako dnes a v pondelok (19. 11.

slovakia

left justify in out

img

Vládny Smer-SD nevylučuje, že podobnú obštrukciu, ako dnes a v pondelok (19.11.), keď vyžadoval na otvorenie mimoriadnej schôdze s cieľom odvolať ministra spravodlivosti Tomáša Boreca (nominant Smeru-SD) plný počet opozičných poslancov, využije aj v budúcnosti. Pripustil to dnes predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) s tým, že by sa tak mohlo stať v situácii, ktorá by niesla znaky tej dnešnej.

"Dúfam, že to nie je štandard, ale v situácii, ak by to malo byť zneužitie a politické divadlo, tak určite áno, ale dúfam, že sa tak nestane. Je to precedens, ktorý chcel poukázať na to, že existujú isté priority pre vládnu väčšinu," povedal Paška.

Predseda Smeru-SD a premiér Robert Fico doplnil, že člen vlády je ústavný činiteľ a je ústavou stanovená procedúra, ako sa mu môže vysloviť nedôvera. "Je to teda vážny inštitút, ktorý nie je možné zneužívať takým hrubým spôsobom, ako to bolo teraz. Opozícia to nemyslela s odvolávaním ministra spravodlivosti Tomáša Boreca vážne," uviedol Fico.

Paška: Smer dal jasne najavo, kedy je pripravený hovoriť.
Podľa Pašku dal vládny Smer-SD vopred jasne a zdvorilo najavo, za akých podmienok je pripravený o tom hovoriť, napriek tomu opozícia nebola schopná zabezpečiť svojich poslancov. "Ak by opozícia bola schopná prísť a pracovať, schôdza by sa uskutočnila, lebo my sme tých desať potrebných hlasov mali. Čo si mám o tom myslieť, ak ani Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS) ako predkladateľka nebola prítomná? Ona mala odôvodňovať návrh,"poukázal.

Dnešná neúčasť časti opozície je podľa neho o to paradoxnejšia, že kým pondelok nie je zvyčajne rokovací deň, na dnes už boli dlhodobo naplánované výbory. "Takže sa pýtam, kde okrem pani Vášáryovej, ktorá sa jediná ospravedlnila, boli poslanci opozície?"pýtal sa Paška.

Fico na margo ambície SDKÚ-DS, KDH a Mostu-Híd odvolať ministra Boreca zopakoval, že na to neexistuje žiaden dôvod. "Za šesť mesiacov práce sa veľa podarilo, justícia už nie je taká spolitizovaná a spolarizovaná ako v minulosti. Boli sme prekvapení, že vôbec takú schôdzu zvolali. Už včera niektorí opoziční poslanci vyhlásili, že nebudú hlasovať za jeho odvolanie, potom tomuto cirkusu už naozaj nerozumiem. Prečo treba zvolávať schôdzu?"pýtal sa premiér.

Fico: Zvolanie schôdze bolo samoúčelné.
Podľa neho sa tým potvrdzuje, že zvolanie schôdze bolo samoúčelné a keď sa chce niekto takto správať, musí za to niesť aj zodpovednosť. "Očakávali sme teda prítomnosť všetkých, okrem jednej poslankyne. Považujeme za neúctu k vláde aj k NR SR, ak ani predkladateľ nebol prítomný," vyhlásil Fico. Postup Smeru-SD označil za správny, "lebo nie je možné, aby opozícia účelovo zneužívala inštitút odvolávania člena vlády na svoje úzke politické ciele".

Fico tiež poukázal na to, že už na budúci týždeň v stredu (28.11.) sa bude vláda zaoberať materiálom o stave slovenského súdnictva, ktorý bude následne predložený do NR SR. Po schválení rozpočtu sa ním budú poslanci zaoberať.

Paška v pondelok rozhodol o odložení mimoriadnej schôdze nadnes po dvoch neúspešných pokusoch o jej otvorenie. V sále bolo pri prezentácii len 69 poslancov, na uznášaniaschopnosť parlamentu je potrebných aspoň 76. Pri prvom pokuse chýbali opozícii desiati poslanci, z vládneho Smeru-SD ich bolo neprítomných až 71. Podobne to bolo aj pri opakovanom pokuse o hodinu neskôr. Dnes ráno sa prezentovalo 66 členov snemovne, z toho desať poslancov Smeru-SD, opozícii chýbali jedenásti. Pri dnešnom druhom pokuse bolo v sále 70 poslancov, opozícii chýbalo sedem členov.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona