PREMIÉR: Odmietli sme rokovať o prevode 49 % akcií SPP

NETKY.SK • 17 Október 2012, 12:29 • 2 min
PREMIÉR: Odmietli sme rokovať o prevode 49 % akcií SPP

PREMIÉR Odmietli sme rokovať o prevode 49 % akcií SPP - Politika Menšinoví nemeckí a francúzski akcionári Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) nestiahli dnes do 10. hodiny svoje návrhy na zvýšenie cien plynu pre domácnosti.

slovakia

left justify in out

img

Menšinoví nemeckí a francúzski akcionári Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) nestiahli dnes do 10. hodiny svoje návrhy na zvýšenie cien plynu pre domácnosti. Po nedodržaní termínu, ktorý dostali od premiéra Roberta Fica (Smer-SD), vláda na odvetu odmietla rokovať o prevode 49 % akcií na českú firmu EPH.

Svoj postoj vysvetlili menšinoví akcionári v liste. 

"V ňom nie je to, čo vláda očakávala. Nachádza sa v ňom sedem právnických kľučiek a ani k jednej nemá vláda pozitívny vzťah ani pochopenie," povedal na dnešnom brífingu Fico. Opätovne zdôraznil, že kým nebude mať kabinet na stole jasné stanovisko, o prevode akcií na EPH rokovať nebude.

Jedinou podmienkou rokovania o tomto bode má byť jasný prísľub, že cena plynu v budúcom roku neporastie. 

"Dôjde k zvýšeniu o 0,00 %," konštatoval premiér. 

Dodal, že vláda môže následne prevod akcií na EPH schváliť, označiť EPH za nekvalifikovaného investora alebo využiť ďalšieho záujemcu. Ten je podľa Fica z nemeckého prostredia, problémom však je, že má záujem iba o Eustream.

SPP navrhol zvýšenie ceny plynu pre domácnosti v roku 2013 v priemere o 18,56 % prípadne až o 25,43 %. Takéto návrhy predstavenstvo SPP schválilo ešte 27. septembra. Následne by malo byť bodom rokovania valného zhromaždenia 29. októbra, pričom štát má v ňom väčšinu a návrh môže bez problémov zamietnuť. "Odmietam, aby niekto zaťažoval valné zhromaždenie takýmito návrhmi,"zdôvodnil svoje konanie premiér.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies