PREMIÉR: Odletel na summit do Bruselu, diskutovať sa bude najmä o bankovej únii

NETKY.SK • 13 December 2012, 13:41 • 2 min
PREMIÉR: Odletel na summit do Bruselu, diskutovať sa bude najmä o bankovej únii

PREMIÉR: Odletel na summit do Bruselu, diskutovať sa bude najmä o bankovej únii

slovakia

left justify in out

img

Zhodnotenie pokroku pri príprave legislatívy jednotného bankového dohľadu v eurozóne, ako prvého z pilierov bankovej únie, bude hlavnou témou posledného tohtoročného summitu Európskej únie (EÚ) v Bruseli, na ktorý dnes odletel premiér Robert Fico (Smer-SD). Do vlasti sa vráti po skončení dvojdňových rokovaní v piatok (14. 12.) popoludní.
      Ministri financií Európskej únie (EÚ) v noci nadnes po 14 hodinách rokovaní schválili návrh spoločného bankového dohľadu v eurozóne. Na finančné inštitúcie v 17 krajinách eurozóny bude dozerať Európska centrálna banka (ECB), ktorá získa rozsiahle kompetencie. Dohľad nad bankami začne postupne preberať od jari budúceho roka a všetky právomoci prevezme od marca 2014.
      Podľa dohodnutého kompromisného návrhu bude mať ECB priamo pod kontrolou banky, ktorých aktíva sú vyššie ako 30 miliárd eur alebo zodpovedajú 20 % hrubého domáceho produktu (HDP) daného štátu. V prípade potreby však bude môcť prevziať dohľad aj nad menšími finančnými ústavmi. Okrem dohľadu získa ECB právo poskytovať alebo rušiť bankové licencie, viesť vyšetrovanie a ukladať finančné pokuty bankám, ktoré nedodržiavajú stanovené pravidlá.
      Na nadchádzajúcom bruselskom summite budú európski lídri diskutovať aj o ďalších krokoch vytvárania bankovej únie, ktorých legislatíva je v súčasnosti ešte len v prípravnej fáze. Ide o harmonizáciu národných schém ochrany bankových vkladov, jednotné pravidlá pre fungovanie integrovaného finančného trhu, ako aj jednotný rezolučný mechanizmus na riešenie budúcich krízových situácií v bankách.
      Premiéri a hlavy štátov EÚ budú dnes a v piatok hovoriť aj o integrovanom rozpočtovom rámci a posilnení hospodárskeho riadenia, o možnosti vytvorenia špeciálneho rozpočtu pre krajiny eurozóny či o návrhu na zavedenie zmluvných záväzkov zavádzania reforiem pre členské štáty.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies