Premiér obhajuje práva Palestínčanov

NETKY.SK • 28 December 2014, 12:47 • 2 min
Premiér obhajuje práva Palestínčanov

ANKARA - Turecký premiér Ahmet Davutoglu dnes povedal, že Turecko stojí za Palestínčanmi v ich úsilí vzdorovať pokusom Izraela o obmedzenie islamského charakteru Jeruzalema.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra AP.
      

Davutoglu pred novinárov predstúpil v stredotureckom meste Konya, deň po stretnutí s Chálidom Mišálom, lídrom palestínskeho hnutia Hamas, ktorý žije v katarskom exile. 
      

"Turecko nepripustí žiadne obmedzenia týkajúce sa mešity al-Aksá," povedal Davutoglu.
      

Násilné protesty v novembri donútili Izrael dočasne obmedziť moslimom prístup na posvätné miesta vrátane mešity al-Aksá, tretieho najposvätnejšieho miesta islamu. Tá stojí na jeruzalemskej Chrámovej hore, ktorá je však zároveň aj posvätným miestom judaizmu.
      

Obmedzenia vyvolali obavy Palestínčanov, že sa Izrael tajne snaží zmeniť status quo na Chrámovej hore, čo izraelskí predstavitelia rozhodne popierajú.
      

Izraelsko-Turecké vzťahy sa zhoršili v máji 2010, keď izraelské komando zabilo deväť propalestínskych aktivistov na lodi, ktorá smerovala do Izraelom blokovaného pásma Gazy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies