PREMIÉR: Na summite som videl obrovský záujem zabojovať za euro

NETKY.SK • 29 Jún 2012, 14:07 • 2 min
PREMIÉR: Na summite som videl obrovský záujem zabojovať za euro

PREMIÉR Na summite som videl obrovský záujem zabojovať za euro - Slovensko Dnes skončené dvojdňové rokovanie európskych lídrov v Bruseli sa podľa premiéra SR Roberta Fica (Smer-SD) nieslo v znamení snahy o záchranu eurozóny a prijatie vážnych rozhodnutí v

slovakia

left justify in out

img

Dnes skončené dvojdňové rokovanie európskych lídrov v Bruseli sa podľa premiéra SR Roberta Fica (Smer-SD) nieslo v znamení snahy o záchranu eurozóny a prijatie vážnych rozhodnutí v boji proti dlhovej kríze.
      "Na summite som videl na vlastné oči obrovský záujem krajín eurozóny zabojovať za euro za každú cenu. Ani jeden štát, ktorý má spoločnú menu, nepreukázal slabosť, záujem odbočiť a dať prednosť svojim národným záujmom pred záujmami eurozóny," priblížil predseda vlády.
      Európska únia (EÚ) a eurozóna ako celok podľa Fica očakávajú od členských štátov, že si budú plniť svoje domáce úlohy. Ozdravovanie verejných financií bolo preto na aktuálnom summite asi najčastejšie používané slovné spojenie.
      "Krajiny musia ozdravovať verejné financie, aby sme potom mohli spoločne zvládnuť boj proti dlhovej kríze, prípadne pomoc niektorým krajinám, ktoré pomoc nevyhnutne potrebujú, aby neskolabovala celá EÚ a eurozóna. Som veľmi rád, že Slovensko si túto úlohu plní a máme dnes dobré postavenie v EÚ," zdôraznil.
      Za najpodstatnejší záver bruselských rokovaní považuje Fico zhodu na opatreniach na podporu hospodárskeho rastu. "Hospodársky rast je minimálne tak dôležitý ako konsolidácia," upozornil. Únia preto v blízkej budúcnosti mobilizuje na prorastové opatrenia dodatočných 120 miliárd eur.
      Životne dôležitou témou pre SR je príprava nového viacročného rozpočtu EÚ na roky 2014 až 2020, upozornil Fico s tým, že peniaze z EÚ tvoria až 70 % verejných investícií na Slovensku. "Nové členské štáty presadili, že pokiaľ ide o politiku súdržnosti, musí byť prijímaná ako kľúčová. Škrty nemôžu ísť na úkor odstraňovania regionálnych rozdielov," konštatoval.
      Šéf exekutívy priblížil aj dohodu na prvých krokoch smerujúcich k bankovej únii. Ide o zavedenie spoločného európskeho bankového dohľadu, po ktorého zriadení bude môcť trvalý euroval priamo rekapitalizovať problémové banky v eurozóne. "Nebude tu vzťah medzi eurovalom a štátom, bude to teda bez vplyvu na deficity a dlhy," dodal Fico.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona