Premiér Milanovič: Máme srdce aj hlavu, Chorvátsko už neprijme ďalších migrantov

NETKY.SK • 18 September 2015, 13:26 • 2 min
Premiér Milanovič: Máme srdce aj hlavu, Chorvátsko už neprijme ďalších migrantov

ZÁHREB - Chorvátsko nemôže prijať a už ani neprijme záťaž tisícov migrantov. Nemôže ich ani registrovať a ubytovať, vyhlásil dnes chorvátsky premiér Zoran Milanovič. Dodal, že jeho krajina bude presmerovávať ľudí smerom do Maďarska a Slovinska a ďalej do západnej Európy.

slovakia

left justify in out

Zatiaľ nie je jasné, ako toto opatrenie vyrieši situáciu, keďže Maďarsko i Slovinsko podnikajú kroky na udržanie migrantov mimo svojich území, napísala tlačová agentúra AP. Chorvátsko čelí vlne vyše 13.000 migrantov, ktorí prišli do krajiny len za dva dni. V tejto situácii Milanovič informoval, že zvolal zasadnutie chorvátskej Národnej bezpečnostnej rady a že je čas riešiť problém inak.

 

"Už nedokážeme týchto ľudí registrovať ani ubytovať," povedal premiér na tlačovej konferencii v Záhrebe. "Dostanú stravu, vodu a zdravotnícku pomoc a potom môžu ísť ďalej. Európska únia musí vedieť, že Chorvátsko sa nestane migračným 'hotspotom'. Máme srdce, ale máme aj hlavu," dodal podľa tlačovej agentúry Reuters Milanovič. Podľa premiéra sú kapacity Chorvátska zaplnené a úrady už nedokážu ľudí registrovať v súlade s predpismi Európskej únie. Milanovič upozornil, že migrantov nechajú prejsť cez krajinu, a naznačil, že ich budú prepravovať k hraniciam, predovšetkým k maďarskej.

 

"Čo iné môžeme robiť? Ste v Chorvátsku vítaní a môžete cez Chorvátsko prejsť. Ale pokračujte v ceste. Nie preto, že vás nemáme radi, ale preto, že toto nie je vaša cieľová destinácia," dodal premiér. Chorvátsky minister vnútra Ranko Ostojič dnes pre televíziu N1 povedal, že ak bude migračná kríza pokračovať, "je otázkou času", kedy krajina zatvorí všetku cezhraničnú dopravu. Chorvátsko vo štvrtok večer zatvorilo sedem z ôsmich cestných hraničných prechodov so Srbskom po tom, čo na chorvátske územie prišlo vyše 11.000 migrantov, keď Maďarsko zapečatilo svoju hranicu so Srbskom.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies