Premiér Medvedev navštívil sporný ostrov na Kurilách

NETKY.SK • 3 Júl 2012, 11:43 • 2 min
Premiér Medvedev navštívil sporný ostrov na Kurilách

Premiér Medvedev navštívil sporný ostrov na Kurilách - Politika Ruský premiér Dmitrij Medvedev navštívil dnes jeden zo sporných Kurilských ostrovov, na ktoré si robí územný nárok Japonsko. Na ostrov Kunašir pricestoval Medvedev ako vôbec prvý ruský líder

slovakia

left justify in out

img

Ruský premiér Dmitrij Medvedev navštívil dnes jeden zo sporných Kurilských ostrovov, na ktoré si robí územný nárok Japonsko.
      Na ostrov Kunašir pricestoval Medvedev ako vôbec prvý ruský líder ešte v novembri 2010, keď bol prezidentom.
      Celkovo 56 kurilských ostrovov je pod ruskou správou; Japonsko si nárokuje na južné štyri.
      K návšteve Medvedeva v tejto oblasti došlo pár týždňov po tom, ako sa japonský premiér Jošihiko Noda a ruský prezident Vladimir Putin dohodli na pokračovaní dvojstranných rokovaní o vyriešení sporu. 
      Sovietske jednotky obsadili tieto štyri japonské ostrovy koncom augusta a začiatkom septembra 1945, keď Tokio prijalo podmienky kapitulácie uzatvárajúce druhú svetovú vojnu.
      Spor o Južné Kurily, v Japonsku nazývané Severné teritóriá, bráni podpisu oficiálnej mierovej dohody medzi Moskvou a Tokiom. Región medzi ruským polostrovom Kamčatka a japonským ostrovom Hokkaido je z hospodárskeho hľadiska cenný pre nerastné bohatstvo a bohaté loviská rýb.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies