Premiér Manmóhan Singh odstúpil, jeho nástupcu vítali v Naí Dillí davy

NETKY.SK • 17 Máj 2014, 15:27 • 2 min
Premiér Manmóhan Singh odstúpil, jeho nástupcu vítali v Naí Dillí davy

NAÍ DILLÍ - Úradujúci indický premiér Manmóhan Singh dnes po desiatich rokoch formálne odstúpil z funkcie.

slovakia

left justify in out

Urobil tak po tom, čo vládnuci Indický národný kongres (INC) utrpel v parlamentných voľbách zdrvujúcu porážku.
      

Vo svojom poslednom prejave k národu 81-ročný Singh povedal, že ohľadom budúcnosti Indie je optimista. India sa podľa neho stane ťahúňom svetovej ekonomiky, pretože dokáže spojiť "tradíciu s modernosťou, jednotu s rozmanitosťou a ukázať tak svetu cestu".
      

Singh už pred niekoľkými mesiacmi oznámil, že sa o premiérsku funkciu nebude opätovne uchádzať. Jeho vládu poznačilo najmä v druhom funkčnom období viacero finančných a korupčných škandálov. V tejto súvislosti dnes povedal, že si je vedomý toho, že verejnosť bude súdiť jeho činy. "Môj život a moje funkčné obdobie sú otvorená kniha," vyhlásil Singh.
      

V metropole Naí Dillí dnes medzitým davy Indov pripravili búrlivé privítanie Singhovmu nástupcovi Naréndrovi Módímu, ktorého opozičná nacionalistická Indická ľudová strana (BJP) získala podľa dnes zverejnených oficiálnych výsledkov volieb 282 z 543 parlamentných kresiel. Z výsledkov vyplýva, že BJP bude môcť vládnuť bez koaličných partnerov. Mnoho Indov však má voči Módímu hlboké výhrady, pretože podľa nich urobil ako vtedajší predseda vlády málo pre zastavenie náboženských nepokojov v štáte Gudžarát v roku 2002, pri ktorých zomrelo najmenej 1000 ľudí, väčšinou moslimov. Módí takéto obvinenia vždy popieral a nebol ani nikdy obvinený.
      

Módí prišiel do Naí Dillí zo svojho domovského štátu Gudžarát a z letiska sa cestami lemovanými desaťtisícmi svojich prívržencov presunul do sídla BJP. Odtiaľ ešte dnes odcestuje na modlitbu do hinduistického posvätného mesta Váránasí ležiaceho na brehoch rieky Gangy. 
      

"Chcem sa pred vami skloniť, chcem vysloviť moju vďaku ... ľudu v Indie," povedal Módí podľa BBC vo svojom prejave v sídle BJP. S vedením strany rokoval o obsadení ministerských postov a ďalšom povolebnom postupe.
      

Očakávania od novej vlády sú veľké. Módí počas predvolebnej kampane sľúbil oživenie ekonomiky, vytvorenie množstva pracovných miest, boj proti korupcii a vybudovanie infraštruktúry aj v tých najodľahlejších dedinách.
      

Parlamentné voľby v Indii, najväčšej demokracii sveta, prebiehali vzhľadom na obrovský počet oprávnených voličov (814 miliónov) od 7. apríla počas šiestich týždňov. INC v nich získal len 44 mandátov, teda menej ako štvrtinu predchádzajúceho počtu. Tretím najsilnejším subjektom s 37 mandátmi sa stala regionálna strana AIADMK pôsobiaca v štáte Tamilnádu. Tridsaťštyri mandátov má strana AITMC zo štátu Západné Bengálsko. V parlamente bude mať štyroch poslancov ešte strana AAP, ktorá kandidovala v celej Indii.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona