PREMIÉR: Máme záujem o čínske investície do infraštruktúry a turizmu

NETKY.SK • 27 Apríl 2012, 09:21 • 2 min
PREMIÉR: Máme záujem o čínske investície do infraštruktúry a turizmu

PREMIÉR Máme záujem o čínske investície do infraštruktúry a turizmu - Slovensko Slovensko a Čína, vzhľadom na obrovský rozdiel vo veľkosti ekonomík a počte obyvateľov, by sa podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) mali vo vzájomných hospodárskych vzťahoch k

slovakia

left justify in out

img

Slovensko a Čína, vzhľadom na obrovský rozdiel vo veľkosti ekonomík a počte obyvateľov, by sa podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) mali vo vzájomných hospodárskych vzťahoch koncentrovať len na niekoľko veľkých projektov.
      "Definoval som záujem o investície v oblasti infraštruktúry a cestovného ruchu," priblížil v závere svojej pracovnej cesty na hospodárske fórum stredoeurópskych krajín a Číny vo Varšave, počas ktorej sa krátko bilaterálne stretol aj s čínskym premiérom Wen Ťia-paom.
      Podľa Fica treba privítať, že sa Čína rozhodla vo väčšom rozsahu investovať v stredoeurópskom regióne, krajinám ponúka spoluprácu v oblasti vedy a otvára podstatne väčší počet štipendijných miest pre zahraničných študentov na svojich školách. Aj slovenská zahraničná politika sa podľa neho musí viac orientovať na podporu hospodárskych vzťahov s inými krajinami.
      "Dúfam, že naša zahraničná politika, ktorá sa chce orientovať najmä na ekonomickú dimenziu, bude podstatne úspešnejšia v obchodných a ekonomických vzťahoch s Čínou. Iné krajiny Európy dosiahli pomerne významné projekty a to isté musí robiť aj nová slovenská vláda," podčiarkol šéf slovenskej exekutívy. Spoluprácu môže podľa neho podporiť aj pripravované letecké spojenie medzi Slovenskom a Čínou, na ktorom sa v súčasnosti pracuje.
      Otázku dodržiavania ľudských práv v Číne dnes podľa Fica neotvoril ani jeden z prítomných predsedov vlád a nie je to ani úlohou Slovenska. "Myslíte si, že Slovensko, ktoré má 5,5 milióna obyvateľov, ktoré si nevie vyriešiť rómsku problematiku, krajina, v ktorej sa často porušujú ľudské práva, má právo moralizovať a poučovať niekoho iného? Držím sa prísne zásady nezasahovať do vnútorných záležitostí iného štátu," uviedol k otázke ľudských práv Fico.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies