Premiér Málikí vyzval Iračanov, aby spoločne bojovali proti islamistom

NETKY.SK • 14 Jún 2014, 15:13 • 2 min
Premiér Málikí vyzval Iračanov, aby spoločne bojovali proti islamistom

BAGDAD - Iracký premiér Núrí Málikí vyzval dnes Iračanov, aby sa bez ohľadu na náboženské a etnické rozdiely zjednotili v boji proti islamistickým povstalcom postupujúcim smerom na Bagdad, oznámila agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

 "Nepočúvajte tých ktorí vám hovoria o sunnitoch a šiitoch ... Všetci patríme k jednej krajine a jednej viere," vyhlásil Málikí v prejave k armádnym dôstojníkom, ktorý odvysielala iracká štátna televízia. 
      

Prejav odznel v meste Sámarrá, ktoré leží asi 100 kilometrov severne od Bagdadu, na ceste k islamistami obsadeným provinčným metropolám Tikrít a Mósul.     
      

Málikí súčasne oznámil, že vláda udelila neobmedzené právomoci pri prijímaní opatrení na boj proti vzbúrencom. 
      

Šiitského premiéra kritici obviňujú z toho, že k súčasnej vyhrotenej situácie v krajine prispela aj jeho konfrontačná politika, vyvolávajúca nespokojnosť menšinových sunnitov. 
      

Málikí dnes vyjadril presvedčenie, že Sámarrá, do ktorej prúdia dobrovoľníci ochotní posilniť iracké bezpečnostné zložky, sa stane východiskovým bodom pre zastavenie a porážku povstalcov. 
      

Podľa hovorcu irackej armády sa už vládnym silám podarilo prevziať iniciatívu na viacerých frontoch, uviedla agentúra Reuters. 
      

Ozbrojenci z militantnej sunnitskej organizácie Islamský štát v Iraku a Levante (ISIL) tento týždeň počas bleskovej ofenzívy obsadili druhé najväčšie mesto Iraku Mósul a tiež Tiktít, domovské mesto bývalého diktátora Saddáma Husajna. Islamisti pod čiernou vlajkou ISIL-u stále obsadzujú ďalšie územia a postupujú na juh smerom k metropole Bagdad, v čom ich podporujú aj početní bývalí prívrženci Saddámovho režimu. 
      

Do pohybu sa uviedli aj vojenské jednotky autonómneho irackého Kurdistanu, ktoré obsadili Kirkúk a ďalšie mestá v rovnomennej, na ropu bohatej provincii, aby ich chránili pred postupom sunnitských džihádistov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies