Premiér Málikí pre politickú krízu hrozí predčasnými voľbami

NETKY.SK • 27 Jún 2012, 21:40 • 2 min
Premiér Málikí pre politickú krízu hrozí predčasnými voľbami

Premiér Málikí pre politickú krízu hrozí predčasnými voľbami - Politika Iracký premiér Núrí Málikí dnes pohrozil vypísaním predčasných volieb, ak politické strany nevyriešia dlhodobú krízu, ktorá takmer paralyzovala činnosť vlády. Iracké šiitské, sunnits

slovakia

left justify in out

img

Iracký premiér Núrí Málikí dnes pohrozil vypísaním predčasných volieb, ak politické strany nevyriešia dlhodobú krízu, ktorá takmer paralyzovala činnosť vlády.

Iracké šiitské, sunnitské a kurdské politické bloky sú v spore, odkedy v decembri odišli z krajiny poslední americkí vojaci. Málikího kritici teraz žiadajú parlamentné hlasovanie o nedôvere voči tomuto šiitskému lídrovi.

Premiér hrozí, že odmietanie jeho politických oponentov rokovať o riešení krízy mu nedá inú možnosť, ako iniciovať nové voľby. O ich termíne sa však zatiaľ nezmienil, píšu svetové agentúry.

Dlhodobé politické nezhody vyvolávajú obavy z možného nárastu násilia a snahy povstalcov využiť chaos. Tento mesiac došlo k útokom na šiitských pútnikov a náboženské miesta, čo vyvoláva nepríjemné spomienky na rozsiahle sektárske násilie v minulosti.

Málikí a jeho stúpenci by sa mohli v nových voľbách posilniť, vzhľadom na roztrieštené sunnitské a Kurdmi podporované strany.

Kríza sa spustila po tom, ako sa premiér pokúsil odstrániť z funkcií dvoch vysokých sunnitských politikov. Málikí požiadal parlament o odvolanie vicepremiéra a o zatknutie viceprezidenta, ktorého obvinil, že riadil eskadry smrti.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies