Premiér Li a Merkelová sa zhodli, že Sýria potrebuje politické riešenie

NETKY.SK • 29 Október 2015, 09:16 • 2 min
Premiér Li a Merkelová sa zhodli, že Sýria potrebuje politické riešenie

PEKING - Čínsky premiér Li Kche Čchiang a nemecká kancelárka Angela Merkelová sa dnes v Pekingu zhodli, že kríza v Sýrii musí mať politické riešenie.

slovakia

left justify in out

Čína opakovane vyjadrila nesúhlas s použitím sily pri riešení krízy v Sýrii a vyhlasuje, že jediným východiskom je politické riešenie. Rusko začalo minulý mesiac letecké útoky na ciele v Sýrii, čo ešte zdramatizovalo a posilnilo zahraničnú účasť na tamojšej občianskej vojne. Západ kritizoval ruské nálety skôr ako pokus podporiť sýrskeho prezidenta Bašára Asada, než údajne útočiť na Islamský štát (IS).

 

Li počas návštevy Merkelovej v Pekingu vyhlásil, že naliehavosť vyriešiť sýrsku situáciu silnie. "Najdôležitejšie je chopiť sa príležitosti a realizovať politické riešenie - a začať rovnocenný, inkluzívny, otvorený politický dialóg," povedal novinárom čínsky premiér, ktorého citovala tlačová agentúra Reuters.

 

Li dodal, že mnoho svetových lídrov už navrhlo riešenia krízy. "Dúfame, že dáme tieto návrhy dohromady a v OSN pokročíme smerom k rezolúcii o Sýrii," uviedol Li. Doplnil, že Čína bude naďalej hrať "konštruktívnu úlohu".

 

Merkelová povedala: "Potrebujeme diplomatické politické riešenie. Naliehavo ho potrebujeme nájsť. Aspoň sú náznaky, že sa budú konať rozhovory, ktoré dajú dohromady nevyhnutných účastníkov."

 

Spojené štáty a ich spojenci takisto podnikajú nálety v Sýrii proti Islamskému štátu a podporujú opozičné skupiny bojujúce proti Asadovi.

 

Hoci Čína vo všeobecnosti hlasuje o sýrskej otázke rovnako ako jej spojenec Rusko, ďalší stály člen Bezpečnostnej rady OSN, v tomto období vyjadrila obavy zo zasahovania do sýrskych vnútorných záležitosti a opakovane vyzýva na politické riešenie.

 

Čína je zdržanlivým diplomatickým hráčom na Blízkom východe aj napriek svojej závislosti od ropy z tohto regiónu, ale mnohokrát už varovala, že vojenská akcia nemôže krízu ukončiť.

 

Merkelová sa nachádza pod obrovským tlakom za to, ako pristupuje k vlne utečencov v Nemecku, ktorí pochádzajú prevažne zo Sýrie a Afganistanu. Li vyhlásil, že Čína je mimoriadne znepokojená utečeneckou krízou, ale "veľmi schvaľuje" snahy príslušných krajín náležite usídliť utečencov a vyhnúť sa humanitárnej kríze.

 

"Európska únia a Nemecko, s pomocou medzinárodného spoločenstva, dokážu vyriešiť túto výzvu," povedal čínsky premiér.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies