Premier League priviera dvere pred cudzincami

NETKY.SK • 24 Marec 2015, 10:04 • 2 min
Premier League priviera dvere pred cudzincami

LONDÝN - Vo výkladnej skrini anglického futbalu Premier League sa schyľuje k zmene, ktorá obmedzí príliv neeurópskych hráčov. Od mája tohto roku by mali začať platiť náročnejšie podmienky vystavenia pracovného povolenia, chystá sa zavedenie prísnejšieho limitu v počte zahraničných futbalistov v jednom tíme.

slovakia

left justify in out

"Sme presvedčení, že veľa talentovaných anglických chlapcov sa v súčasnom systéme jednoducho nepresadí a my o nich prichádzame," vyhlásil šéf anglickej Futbalovej asociácie (FA) Greg Dyke. Zmena je načasovaná na obdobie pred tým, ako vstúpi do platnosti nová lukratívna zmluva o predaji vysielacích práv. Podľa FA má komerčný úspech Premier League aj odvrátenú tvár, svojím spôsobom "kazí" súťaž.

 

"Obávame sa negatívneho efektu. Všetky historické skúsenosti potvrdzujú, že každé zvýšenie príjmov za televízne práva prinieslo väčší počet cudzincov. Tréneri boli pod zvýšeným tlakom a z času na čas siahli radšej po skúsenom futbalistovi zo zahraničia, ako by dali šancu mladíkovi z domácej liahne," vysvetlil neúprosnú logiku Dyke.

 

Na nových pravidlách pracuje FA od roku 2013, nevyhnutnosť reformy len podčiarklo zlyhanie anglickej reprezentácie na vlaňajších majstrovstvách sveta. Albión nepostúpil ani zo základnej skupiny. Dyke verí, že pozitívnu úlohu by mohol zohrať aj prípad Harryho Kana, ktorý sa z odmietaného hráča vypracoval na oporu Tottenhamu - len vďaka tomu, že sa zranili legionári Hotspur.

 

"Anglické dieťa, ktoré sa potulovalo po rôznych hosťovaniach, zrazu hrá v prvom tíme a stane sa z neho najlepší strelec Premier League. Skvelé. Koľko takých Harry Kanov behá po trávnikoch, ale nemá také šťastie?" uvažuje Dyke.

 

Od Premier League FA očakáva zníženie hornej hranice počtu neanglických hráčov v tímoch z 17 na 13, a to od roku 2020. Pribudnúť by mala aj povinnosť mať tri roky v kádri najmenej dvoch domácich futbalistov vo veku do 18 rokov. V súčasnosti sa domácim hráčom rozumie ten, ktorý bol tri roky registrovaný v anglickom alebo waleskom klube pred dovŕšením 21. roku života. "Budeme obchádzať kluby a presviedčať ich o správnosti tejto cesty. Spýtame sa ich: Ste si istí, že nemáte niekde medzi mládežníkmi nového Harryho Kana?" sľubuje Dyke.

 

Britské ministerstvo vnútra v piatok schválilo FA reformu pre vydávanie pracovného povolenia hráčom z krajín nepatriacich do Európskej únie. Prejaví sa v nasledujúcej sezóne. Doteraz museli žiadatelia potvrdiť štarty v 75 percentách súťažných medzištátnych zápasoch za reprezentácie z prvých 70 miest rebríčka Medzinárodnej futbalovej federácie - za obdobie uplynulých dvoch rokov. Po novom budú mať šancu dostať sa do anglického klubu iba reprezentanti štátov elitnej päťdesiatky renkingu FIFA. Hráč z prvej desiatky krajín sa bude musieť preukázať účasťou na 30 percentách súťažných zápasov za reprezentáciu v dvojročnom období, 75 percent bude potrebovať ten, čo si oblieka dres štátu z 31. - 50. miesta.

 

FA spätnou analýzou zistila, že keby platili nové podmienky v rokoch 2009 - 2013, museli by úrady odmietnuť tretinu schválených žiadostí. "Nový systém nám uľahčí identifikáciu skutočne kvalitného hráča, ktorý patrí do svetovej špičky," očakáva Dyke.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies