Premiér Katalánska bude pre referendum čeliť žalobe

NETKY.SK • 18 November 2014, 16:49 • 2 min
Premiér Katalánska bude pre referendum čeliť žalobe

MADRID - Španielska prokuratúra v utorok formálne potvrdila, že sa bude zaoberať žalobou na katalánskeho premiéra Artura Masa za jeho rozhodnutie usporiadať neoficiálne referendum o nezávislosti Katalánska.

slovakia

left justify in out

Politik tak urobil napriek nesúhlasu vlády v Madride. Ak bude žaloba voči Masovi úspešná, môže ho to vyradiť z ďalšieho pôsobenia v politike a zakázať mu uchádzať sa o verejnú funkciu. Návrhom na žalobu sa pritom ešte predtým odmietla zaoberať katalánska prokuratúra.

 

Tohtomesačné symbolické referendum o nezávislosti Katalánska využili vyše dva milióny z takmer 5,5 milióna oprávnených voličov, z ktorých takmer 90 percent hlasovalo v prospech odtrhnutia od zvyšku krajiny. Oficiálne referendum ako aj takzvané poradné hlasovanie plánované v danom termíne zakázal španielsky ústavný súd, zatiaľ čo centrálna vláda varovala Barcelonu pred financovaním iniciatívy z verejných prostriedkov. Španielsky premiér Mariano Rajoy vyhlásil, že je pripravený rokovať o novom systéme financovania španielskych regiónov ako aj o zmenách v ústave, naďalej však nesúhlasí s konaním záväzného referenda o odtrhnutí Katalánska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona