Premiér Jaceňuk: Ukrajina nepodľahne provokáciám Ruska

NETKY.SK • 1 Marec 2014, 10:26 • 2 min
Premiér Jaceňuk: Ukrajina nepodľahne provokáciám Ruska

KYJEV - Nový ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk dnes vyhlásil, že jeho krajina sa nenechá vtiahnuť do vojenského konfliktu ruskými "provokáciami" na Kryme, a vyzval Moskvu, aby zastavila presuny armády na tomto polostrove. Informácie priniesla tlačová agentúra Reuters.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

 "Je neprijateľné, aby sa obrnené vozidlá ruskej armády pohybovali po centre ukrajinských miest," povedal Jaceňuk pred zasadnutím vlády v ukrajinskej metropole Kyjev.
      

Rusko, ktoré má na Kryme námornú základňu, vyhlásilo, že všetky presuny jeho armády na Kryme sú v súlade s dohodami podpísanými s Ukrajinou. Tieto dohody okrem iného prikazujú Rusku, aby sa jeho armáda pohybovala iba na území ruskej vojenskej základne, ktorá sa nachádza v prístavnom meste Sevastopol.
      

Ukrajinský minister obrany Ihor Teňuch dnes v Kyjeve novinárom povedal, že Rusko "nedávno" dopravilo na Ukrajinu ďalších 6000 vojakov a že ukrajinská armáda je na Kryme v stave vysokej pohotovosti. Teňuch neposkytol podrobnejšie informácie.
      

Ukrajinská vláda obviňuje Moskvu z rozmiestňovania svojich vojakov na Kryme, kde má základňu ruská Čiernomorská flotila. Rusko však tvrdí, že neporušuje dohodu s Ukrajinou, ktorá sa týka ruských síl na polostrove. Nový proruský premiér poloautonómnej republiky na ukrajinskom strategickom polostrove Krym Sergej Aksenov dnes už skôr oznámil, že má pod kontrolou všetky vojenské sily, políciu a ďalšie bezpečnostné služby v regióne. Zároveň informoval, že požiadal ruského prezidenta Vladimira Putina o pomoc pri udržiavaní mieru na Kryme.

Vo vyhlásení zverejnenom miestnymi a ruskými tlačovými agentúrami Aksenov upozornil, že ozbrojené sily, polícia, národná bezpečnostná služba a pohraničná stráž budú plniť iba jeho príkazy. Premiér dodal, že velitelia, ktorí s tým nesúhlasia, by mali zo svojich postov odísť. "Vzhľadom na moju zodpovednosť za životy a bezpečnosť občanov žiadam prezidenta Ruska Vladimira Putina o pomoc pri zaisťovaní mieru a pokoja na území autonómnej Krymskej republiky," napísal Aksenov vo vyhlásení.
      

Aksenov, šéf hlavnej proruskej strany na Krymskom polostrove, bol za premiéra vymenovaný krymským parlamentom vo štvrtok 27. februára - v období, keď na Ukrajine prudko stúplo napätie, pretože Krym odporuje novým predstaviteľom v Kyjeve, ktorí prevzali moc v štáte minulý týždeň. V piatok nastal prudký vývoj udalosti na Kryme, kde žije väčšinové ruské obyvateľstvo. Ozbrojení muži označení ako ruskí vojaci totiž obsadili kľúčové letiská na polostrove, kde má základňu ruská Čiernomorská flotila.

Krym dobyla ruská armáda v 18. storočí za vlády ruskej cárovnej Kataríny Veľkej, napísala agentúra AP. Súčasťou Ukrajiny sa Krym stal v roku 1954, keď ho sovietsky komunistický vodca Nikita Chruščov previedol spod právomoci Ruska na úradnú právomoc Ukrajiny, ale išlo len o čisto formálny krok až do roku 1991 - vtedy po páde Sovietskeho zväzu Krym pripadol nezávislej Ukrajine.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies