Premiér Heger predstavil spôsob ako zamedziť odliv študentov do zahraničia

NETKY.SK • 7 Jún 2021, 18:25 • 2 min
Premiér Heger predstavil spôsob ako zamedziť odliv študentov do zahraničia

BRATISLAVA - Premiér Eduard Heger (OĽaNO) sa so zástupcami vysokoškolskej a vedeckej obce zhodol na potrebe zasadiť sa o návrat študentov zo zahraničia. Priblížil to na tlačovej konferencii po prvom stretnutí s predstaviteľmi Slovenskej rektorskej konferencie (SRK) a Slovenskej akadémie vied (SAV).

slovakia

left justify in out

Nosnou témou diskusie bolo identifikovať priority stanovené v programovom vyhlásení vlády a v Pláne obnovy a odolnosti Slovenska a tiež začať efektívnu spoluprácu medzi odbornými obcami a Úradom vlády SR. Stretnutia by mali byť pravidelné, na kvartálnej báze.

 

img


Podľa Hegera pandémia ukázala, že veda a výskum majú na Slovensku nezastupiteľnú úlohu, a preto je dôležité a potrebné venovať im značnú pozornosť a investície. Dodal, že z vedy, výskumu a inovácií plánuje urobiť premiérsku tému. Pripomenul, že z plánu obnovy na reformy v oblasti vysokého školstva 213 miliónov eur a na podporu vedy, výskumu a inovácií 633 miliónov eur.

Premiér podotkol, že Slovensko má svoje obmedzené zdroje, a preto je potrebné sa rozhodnúť, do ktorých odborov je potrebné investovať. Zároveň priblížil, že na stretnutí sa zhodli na potrebe zasadiť sa o návrat študentov zo zahraničia.

 

img

 

Vyčlenením financií na zlepšenie infraštruktúry chcú zamedziť veľkému úniku študentov na zahraničné vysoké školy. Plánujú vytvoriť aj prostredie pre zahraničných lektorov či pedagógov, a zvýšiť tak kvalitu vzdelávania.

Prezident SRK Rudolf Kropil ako problém vníma celkovú infraštruktúru vysokého školstva na Slovensku. Cieľom by malo byť zlepšenie podmienok pre študentov, a to cez rekonštrukciu internátov či športovísk a hlavne, aby mali kvalitné priestory na vzdelávanie a podporu učiteľov.

 

img

(obrázok je platným linkom - tlačová konferencia)

 

"Je potrebné vnímať aj geografickú vyváženosť možnosti vzdelávania pre našich ľudí po celom Slovensku. Tu treba, samozrejme, jemnou optikou nastaviť a podporiť to, čo je dobré a zachovať sieť, aby vzdelávanie bolo dostupné širokej vrstve obyvateľstva," povedal.

Predseda SAV Pavol Šajgalík vysvetlil, že na to, aby bolo Slovensko úspešnou a inovatívnou krajinou je potrebné dostať do obehu kvalitné vedomosti, kvalitných ľudí. Tých môže Slovensko získať práve zo študentov či vedcov, ktorí sa vrátia zo zahraničia.

 

img

 

Poznamenal, že by sa v tejto veci nebál ani internacionalizácie vedeckého sveta, pretože tá internacionálna komunita v laboratóriách je vhodným motivačným a konkurenčným prostredím na posunutie vpred. Vyzdvihol, že SAV od premiéra získala podporu pri svojej transformácií na verejné výskumné inštitúcie.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona