Premiér Heger a šéfka EK už sú na Ukrajine

NETKY.SK • 8 Apríl 2022, 09:26 • 2 min
Premiér Heger a šéfka EK už sú na Ukrajine

KYJEV – Delegácia na čele s predsedníčkou európskej komisie (EK) Ursulou von der Leyenovou, ktorej súčasťou sú i slovenský premiér Eduard Heger a šéf diplomacie EÚ Josep Borrell, dorazila na Ukrajinu.

slovakia

left justify in out

Na sociálnej sieti o tom v piatok informoval predseda slovenskej vlády.

 

„S Ursulou von der Leyenovou som už pricestoval na Ukrajinu. Na stretnutie s (ukrajinským) prezidentom Volodymyrom Zelenským a predsedom vlády Denysom Šmyhalom prichádzam s konkrétnym návrhom pomoci pre Ukrajinu,“ napísal Heger na Facebooku.

 

img

 

Slovenský premiér ďalej špecifikoval, že konkrétny návrh pomoci sa má týkať získania perspektívy v súvislosti so vstupom Ukrajiny do Európskej únie, ako i možností prepravy obilnín do sveta. „Keďže Ukrajina je jedným z najväčších exportérov a prístavy jej zablokovalo Rusko“. Heger plánuje okrem toho navrhnúť i zvýšenie využívania slovenského centra humanitárnej pomoci. Delegácia na čele s predsedníčkou EK odcestovala na Ukrajinu vlakom v noci na piatok z poľského mesta Przemyśl, ktoré sa nachádza iba 13 kilometrov od ukrajinskej hranice.

 

 

„Teším sa na Ukrajinu,“ napísala von der Leyenová v príspevku na sociálnej sieti Twitter, kde zverejnila i fotografiu, na ktorej kráča vedľa vlaku a po jej boku stojí i premiér Heger.

 

Šéfka EK je prvou vrcholovou političkou, ktorá navštívi Ukrajinu, odkedy na verejnosť minulý víkend prenikli správy o zabíjaní civilistov na kyjevskom predmestí Buča. Minulý týždeň v piatok navštívila Ukrajinu predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová, ktorá v Kyjeve deklarovala ochotu EÚ pomôcť pri obnove krajiny po skončení ruskej invázie. Na Ukrajinu sa v polovici marca na znak solidarity vydali aj premiéri Česka, Poľska a Slovinska. Petr Fiala, Mateusz Morawiecki a Janez Janša tam cestovali vlakom z Poľska.

 

 

Možno vás zaujme: Ukrajina sa domnieva, že v prípade návštevy pápeža by Rusko pozastavilo inváziu



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona