Premiér Harper: Kanada môže prijať ďalších 10-tisíc utečencov z Iraku a Sýrie

NETKY.SK • 11 August 2015, 07:05 • 2 min
Premiér Harper: Kanada môže prijať ďalších 10-tisíc utečencov z Iraku a Sýrie

OTTAWA - Premiér Stephen Harper v pondelok prisľúbil, že Kanada prijme počas najbližších štyroch rokov ďalších 10.000 utečencov z Iraku a Sýrie, ak sa po októbrových parlamentných voľbách k moci opäť dostane konzervatívna vláda.

slovakia

left justify in out

V Kanade sa už usadilo takmer 20.000 irackých a 2500 sýrskych utečencov, povedal Harper novinárom na predvolebnej akcii v Toronte. Webová stránka kanadskej Rady pre prisťahovalectvo a utečencov podľa agentúry Reuters uvádza, že krajina vlani vyhovela žiadostiam 19.900 utečencov zo všetkých krajín.


Harper však povedal, že rozsah humanitárnej krízy je taký veľký, že ju nemôže vyriešiť iba utečenecká politika. "Musíme zastaviť Islamský štát," vyhlásil.


V nedeľu sa premiér vyjadril, že ak bude opätovne zvolený do funkcie, zabezpečí, aby bolo trestným činom, ak Kanaďania odcestujú do oblastí kontrolovaných skupinami označenými za teroristické, akou je i tzv. Islamský štát.
Kanada je súčasťou koalície vedenej USA, ktorá od minulého roka letecky útočí na ciele Islamského štátu v Sýrii a Iraku.


Podľa väčšiny predvolebných prieskumov vládnuca Konzervatívna strana mierne zaostáva za opozičnými Novými demokratmi. Na treťom mieste v prieskumoch je Liberálna strana.
Parlamentné voľby sa v Kanade uskutočnia 19. októbra.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies