Premiér Hamásu vyzýva Fatah, aby nerokoval s Izraelom

NETKY.SK • 28 Jún 2013, 17:16 • 2 min
Premiér Hamásu vyzýva Fatah, aby nerokoval s Izraelom

GAZA - Predseda palestínskej vlády v Pásme Gazy Ismaíl Haníja v piatok vyzval šéfa palestínskej samosprávy na Západnom brehu Mahmúda Abbása, aby nezačínal rokovania s Izraelom.

slovakia

left justify in out

Jeden z čelných predstaviteľov hnutia Hamás tak urobil v čase, keď je na návšteve regiónu americký minister zahraničných vecí John Kerry. Práve naštartovanie blízkovýchodných mierových rozhovorov je hlavným cieľom jeho cesty. "Žiadame bratov z palestínskej samosprávy a Abú Mazena (Abbása), aby opäť nespadli do pasce rozhovorov," vyhlásil Haníja.

Palestínske hnutia Hamás a Fatah sa ešte v máji dohodli na vytvorení vlády národnej jednoty a na usporiadaní volieb na palestínskych územiach. Rozkol medzi oboma skupinami vyvolali udalosti z júna 2007, keď Hámas po víťazstve vo voľbách násilím prevzal kontrolu nad Pásmom Gazy. Zásluhou egyptských sprostredkovateľov hnutia v apríli 2011 dosiahli dohodu o zmierení, zatiaľ ju však nepremenili na skutočnosť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona