Premiér Fico začal svoj trojdňový spomienkový program k ukončeniu 2. svetovej vojny

NETKY.SK • 7 Máj 2015, 19:09 • 2 min
Premiér Fico začal svoj trojdňový spomienkový program k ukončeniu 2. svetovej vojny

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico dnes vo večerných hodinách odcestoval do Poľska, čím začal svoj trojdňový spomienkový program na 70. výročie ukončenia 2. svetovej vojny.

slovakia

left justify in out

 V Gdansku sa zúčastní na oficiálnej večeri podávanej poľským prezidentom Bronislawom Komorowskim. Následne sa pri pamätníku na polostrove Westerplatte pokloní pamiatke obetí vojny. Westerplatte je lokalitou neďaleko Gdanska, kde došlo 1. septembra 1939 k prvým zrážkam počas nemeckej invázie do Poľska. Neveľká poľská posádka tu odrážala útoky nacistov prichádzajúce zo zeme, mora a vzduchu až do 7. septembra. V Poľsku sa dnes konajú hlavné spomienkové slávnosti pri príležitosti ukončenia vojny.
     

V piatok 8. mája si Fico pripomenie udalosti spred 70 rokov na slovenských celonárodných oslavách v Liptovskom Mikuláši, kde vystúpi s príhovorom. Odtiaľ sa presunie do Moskvy, kde sa v sobotu 9. mája spoločne s ďalšími štátnikmi pokloní pamiatke obetí pri Pamätníku neznámeho vojaka v Alexandrovskej záhrade. V ruskej metropole bude bilaterálne rokovať s českým prezidentom Milošom Zemanom. V Kremeľskom paláci si spolu s ďalšími účastníkmi osláv zasadne k slávnostnému obedu.
     

Ani Fico ani Zeman však nepôjdu na vojenskú prehliadku na Červenom námestí, ktorá bude jedna z najväčších v dejinách osláv Dňa víťazstva. V sobotu sa na nej predvedie vyše 16.000 vojakov, 194 kusov pozemnej vojenskej techniky, 143 lietadiel a vrtuľníkov vrátane najmodernejších typov. Po námestí budú pochodovať aj pozvané jednotky z Arménska, Azerbajdžanu, Bieloruska, Číny, Indie, Kazachstanu, Kirgizska, Mongolska, Srbska a Tadžikistanu.
     

Prehliadku bude priamo sledovať 2300 hostí, medzi nimi aj veteráni Veľkej vlasteneckej vojny z Ruska a ďalších republík bývalého Sovietskeho zväzu a zo zahraničia. Zúčastní sa jej asi 30 šéfov štátov, vlád a lídrov medzinárodných organizácií.
     

Väčšina vrcholných politikov EÚ na ňu pre konflikt na východe Ukrajiny pozvanie neprijala. Účasť na oslavách v Moskve okrem slovenského prezidenta Andreja Kisku odmietli aj rakúsky najvyšší predstaviteľ Heinz Fischer, maďarský János Áder a poľský Komorowski. Nemecká kancelárka Angela Merkelová napríklad do Ruska zavíta, ale až 10. mája, keď položí kvety k Hrobu neznámeho vojaka pri kremeľských hradbách.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies