Premiér Fico si uctil obete útokov v Paríži minútou ticha

NETKY.SK • 16 November 2015, 14:02 • 2 min
Premiér Fico si uctil obete útokov v Paríži minútou ticha

BRATISLAVA - Obete piatkového teroristického útoku v Paríži si dnes napoludnie pred francúzskou ambasádou v Bratislave minútou ticha uctil premiér Robert Fico spolu s francúzskym veľvyslancom Didierom Lopinotom.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Podľa Fica je to, čo sa udialo v piatok (13.11.) vo Francúzsku, náznakom niečoho, čomu môže Európa čeliť v budúcnosti. "Preto je na mieste ostražitosť a využívanie všetkých legálnych možností boja proti terorizmu," uviedol premiér a v tejto súvislosti avizoval, že členovia bezpečnostnej rady štátu sa budú zaoberať prípadným doplnením legislatívy vzhľadom k tomu, že SR nemá špeciálne protiteroristické zákony. "Ak by došlo k presvedčeniu, že takéto doplneniu je potrebné, BR odporučí ministerstvu spravodlivosti, aby takýto balík legislatívnych opatrení pripravil a predložil do parlamentu," povedal Fico.

 

Opätovne zdôraznil, že jeho kabinet vníma bezpečnosť štátu ako najvyššiu prioritu. V tejto súvislosti sa vyjadril aj ku sťažnosti slovenských moslimov, ktorí dnes reagovali na premiérové slová o "monitorovaní každého jedného moslima na Slovensku". Podľa Islamskej nadácie na Slovensku totiž urobil Fico z časti obyvateľstva SR hrozbu bez záverov polície či súdov. Fico je však presvedčený, že je povinnosťou štátu monitorovať, či členovia moslimskej komunity žijúci legálne na Slovensku, resp. migranti, ktorí dočasne prichádzajú na Slovensko, nemajú prepojenie so skupinami napojenými či priamo angažovanými do teroristických aktivít.

 

"Nechcem vyvolávať nejaké negatívne pocity, pravda je taká, že s výnimkou Breivika v Nórsku prakticky vždy ide o predstaviteľov moslimov, pokiaľ ide o teroristické útoky," upozornil Fico.  Pripomenul v tomto kontexte aj potvrdenú informáciu nemeckej tajnej služby, že v minimálne 100 prípadoch boli členovia Islamského štátu verbovať svojich členov v táboroch migrantov. "Ak nebudeme monitorovať naše tábory na východnom Slovensku či v Gabčíkove, mohlo by sa nám stať, že aj nám sem príde niekto verbovať," uviedol Fico, ktorý ubezpečil, že všetko sa deje v súlade so zákonom.

 

Lopinot: Ešte stále je veľmi ťažké zadržať slzy

Aj po takmer troch dňoch je veľmi ťažké zadržať slzy. Týmito slovami, naplnenými dojatím, vyjadril veľvyslanec Francúzskej republiky na Slovensku Didier Lopinot pocity, ktoré Francúzi cítia v súvislosti s piatkovými (13.11.) teroristickými útokmi v Paríži. Pri sídle francúzskeho veľvyslanectva v Bratislave si francúzsky ambasádor pamiatku obetí uctil minútou ticha aj v spoločnosti slovenského premiéra Roberta Fica.

 

"To, čo sa stalo, celá tá hrôza a smrť nevinných ľudí, prechádza všetkými z nás, celou krajinou," uviedol pre TASR Lopinot. Ocenil spolupatričnosť, ktorú v tejto ťažkej situácii Francúzsku vyjadruje Slovensko, politickí predstavitelia krajiny, ale i bežní občania. "Je skvelé vedieť, že naši priatelia sú s nami a zdieľajú našu bolesť a sú tiež pripravení pomôcť pri odhalení páchateľov teroristických útokov," uviedol Lopinot.

 

img

 

Minútou ticha si dnes pamiatku obetí piatkových teroristických útokov v Paríži uctil na nádvorí prezidentského paláca aj prezident SR Andrej Kiska. Pietnu spomienku venovali obetiam tragédie aj v mnohých inštitúciách a spoločnostiach pôsobiacich na Slovensku.

 

Okrem iného si pamiatku uctili aj vedúci predstavitelia a zamestnanci na ministerstve zahraničných vecí (MZV). „Ak je to nová výzva spoločenstvu, ktorého súčasťou sa stalo Slovensko aj vďaka 17. novembru, ktorý si pripomenieme zajtra, tak potom by bolo veľkým víťazstvom týchto síl, ak by sme rezignovali na náš spôsob života a naše hodnoty. Terorizmus a extrémizmus nikdy nezvíťazia nad demokraciou a otvorenými spoločnosťami,“ povedal na záver spomienky štátny tajomník MZV Igor Slobodník.

 

Pri piatkových teroristických útokoch na rôznych miestach Paríža prišlo o život najmenej 129 osôb, 350 bolo zranených. K zodpovednosti za útoky sa prihlásil Islamský štát.

 

Rovnako tak urobil aj prezident Andrej Kiska. Pripojili sa tak predstaviteľom štátov európskej únie, ktorí vyzvali všetkých občanov členských krajín EÚ, aby si dnes o 12:00 minútou ticha uctili pamiatku obetí najtragickejších atentátov vo Francúzsku od konca druhej svetovej vojny.


Pri sérii krvavých teroristických útokov v piatok 13. novembra v Paríži zahynulo podľa najnovších informácií 132 ľudí, približne ďalších 350 je zranených. Medzi obeťami je najmenej 20 cudzincov z 13 štátov. Slováci medzi obeťami ani zranenými podľa slovenského ministerstva zahraničných vecí nie sú.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies