Premiér Fico si nemyslí, že Európska únia potrebuje plán B, problém vidí v komunikácii

NETKY.SK • 29 Máj 2017, 09:31 • 2 min
Premiér Fico si nemyslí, že Európska únia potrebuje plán B, problém vidí v komunikácii

BRATISLAVA - Premiér považuje za kľúčové skôr otvorené debaty o ďalšom smerovaní EÚ.

slovakia

left justify in out

Premiér Fico vníma najväčší problém v komunikácii predstaviteľov jednotlivých členských štátov k mladým ľudom, ktorí prestávajú veriť v silu a dôležitosť EÚ,  predovšetkým preto, lebo nerozumejú aké výhody im plynú z EÚ. Napríklad v súvislosti so Schengenom. Podľa neho EÚ predávajú lídri doma, vo svojich krajinách a mali by v tom byť aktívnejší a viac informovať občanov o jej činnosti. 

 

V otázke integrácie, pokladá za veľmi dôležité, aby sa rozhodnutia prijímali a realizovali v spolupráci s ostatnými krajinami únie, ktoré ešte nezaviedli spoločnú menu, euro. Zároveň však zdôraznil, že aj tieto krajiny by mali rešpektovať ďalšie približovanie sa. "Vytvára sa nám nový nemecko-francúzsky integračný motor," uviedol Fico.

 

Sú podľa neho krajiny, ktoré nie sú v eurozóne, ale aj napriek tomu majú lepšie ekonomické výsledky ako tie, ktoré používajú euro. Ako príklad uviedol Českú republiku a Poľsko. Zároveň však zdôraznil, že ak štartuje nový motor integrácie, teda väčšieho približovania sa, Slovensko chce byť v jadre procesu.

 

Pripomenul však, že patrí medzi tých predsedov vlád, ktorí nie sú nadšení predstavou otvárania zakladateľských zmlúv. Podľa neho práve tie vytvárajú pre členské štáty priestor, aby sa posúvali dopredu. Dobré vzťahy medzi EÚ a USA považuje za veľmi dôležité, vyjadrenia americkej administratívy o tom, že EÚ by sa mala o seba viac starať premiéra znepokojujú. Fico predpokladá isté zmeny, ktoré bezprostredne zasiahnu úniu, preto verí, že budúce rozhodnutia budú racionálne a pragmatické.  




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies