Premiér Fico sa chystá na ďalší summit strednej a východnej Európy s Čínou

NETKY.SK • 30 November 2014, 15:50 • 2 min
Premiér  Fico sa chystá na ďalší summit strednej a východnej Európy s Čínou

BRATISLAVA - V Belehrade sa v utorok 16. decembra uskutoční v poradí tretí summit premiérov 16 krajín strednej a východnej Európy (SVE) s Čínou.

slovakia

left justify in out

Slovensko bude na ňom, tak ako doteraz, zastupovať predseda vlády Robert Fico. Vyplýva to z materiálu ministerstva zahraničných vecí.
      

Základ nového formátu takejto spolupráce vytvorilo v roku 2011 hospodárske fórum v Budapešti. Prvé stretnutie sa uskutočnilo v apríli 2012 vo Varšave. Čína tam predstavila plán rozšírenej spolupráce. Jeho hlavným bodom bola ponuka zvýhodnených úverov čínskej vlády pre spoločné infraštruktúrne investičné projekty v krajinách SVE. Išlo o balíček v hodnote 10 miliárd dolárov.
      

Fico vtedy vyzdvihol možnosť regiónu profitovať z týchto špeciálnych pôžičiek, za jediný problém považoval to, že Čína pri nich vyžaduje štátne garancie. "Snažíme sa ich presvedčiť, aby zmiernili tieto podmienky poskytovania," avizoval na druhom summite minulý november v Bukurešti.
      

Počas neho o konkrétnej spolupráci bilaterálne rokoval s čínskym premiérom Li Kche-čchiangom. Fico vtedy nastolil otázku pôsobenia pobočky čínskej banky na Slovensku tak, aby bolo viac atraktívne pre čínske investície. Jeho partner prisľúbil preskúmanie tejto otázky a podporu jej realizácie. V mene slovenskej vlády ho Fico tiež požiadal o možnosť zriadenia stáleho zastúpenia čínskeho úradu na podporu zahraničného obchodu v SR.
      

Okrem toho deklaroval záujem usporiadať na Slovensku sympózium o inováciách, technologickej spolupráci a medzinárodnom transfere technológií v roku 2015.
      

Stretnutie predsedov vlád Číny a SVE v Belehrade nadviaže na výsledky summitu v Rumunsku. Zameria sa na vyhodnotenie napĺňania cieľov a aktivít v oblasti dopravy, vzdelávania, vedy, výskumu a inovácií, cestovného ruchu a k podpore spolupráce miest a regiónov ako aj občianskych a kultúrnych výmen, zhrnutých v bukureštskom rámcovom programe pre spoluprácu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona