Vláda schválila návrh deklarácie k Mečiarovým amnestiám

NETKY.SK • 30 November 2016, 12:17 • 2 min
Vláda schválila návrh deklarácie k Mečiarovým amnestiám

BRATISLAVA - Je veľmi správne, ak slovenský parlament zareaguje na Mečiarove amnestie z roku 1998 prijatím deklarácie. Na margo návrhu, ktorý dnes schválila vláda to vyhlásil jej predseda Robert Fico (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

Premiér informoval, že vláda schválila návrh, ktorý bol dohodnutý „naprieč politickým spektrom, pokiaľ ide o vládnu koalíciu“. „My sme o tom hovorili včera (v utorok 29. 11., pozn. TASR) na malej koaličnej rade, ktorú sme mali a dnes text prešiel cez vládu bez toho, aby boli urobené nejaké zásahy,“ oznámil.

 

„Toto je krok, ktorý vládna koalícia je pripravená urobiť v Národnej rade a ja verím, že tento text nájde aj svoju podporu,“ uviedol Fico. Návrh bol podľa neho doručený už aj do parlamentu, mal by byť zaradený do programu a prerokovaný na aktuálnej schôdzi. Premiér pripomenul, že deklarácia je jednou z foriem rozhodovania Národnej rady a bola prijatá viackrát. Menoval Deklaráciu zvrchovanosti slovenského národa prijatú v roku 1992.

 

„Myslím si, že je veľmi správne ak Národná rada reaguje týmto spôsobom. Pokiaľ bude takáto veľmi vážna deklarácia schválená, tak je to postoj slovenského politického spektra k tomu, čo sa udalo v minulosti,“ zdôraznil Fico. Zopakoval svoj názor na zrušenie Mečiarových amnestií, ktorý požaduje opozícia aj na súčasnej schôdzi. „Amnestie sú nezrušiteľné, to predsa každý vie, kto má základné právnické vzdelanie,“ argumentoval predseda vlády.

 

Slovenskú spoločnosť dlhodobo znepokojuje neobjasnenie a nepotrestanie zavlečenia občana Ing. Michala Kováča do cudziny 31. augusta 1995, píše sa v úvode navrhovanej deklarácie. Spravodlivosti zabránili amnestie predsedu vlády SR Vladimíra Mečiara, vykonávajúceho niektoré právomoci prezidenta SR, pokračuje text. Parlament by mal v deklarácii skonštatovať, že odsudzuje akt zavlečenia občana Slovenskej republiky do cudziny dňa 31. augusta 1995, ktorý bol nielen hrubým zásahom do ľudských práv a základných slobôd, ale aj činom poškodzujúcim dobré meno Slovenskej republiky.

 

Národná rada (NR) SR odsudzuje amnestie vtedajšieho predsedu vlády, vykonávajúceho niektoré právomoci prezidenta, ktoré zabránili poznaniu a potrestaniu páchateľov týchto činov, uvádza sa ďalej v deklarácii.

 

Prezident SR Andrej Kiska požiadal 21. novembra poslancov NR SR o vecnú a ústretovú diskusiu o možnosti zrušiť rozhodnutia o takzvaných Mečiarových amnestiách. Parlament sa bude návrhom na zrušenie Mečiarových amnestií zaoberať na aktuálnej schôdzi. Zrušenie navrhuje opozícia na čele s Jánom Budajom (OĽaNO-NOVA). Ide o ústavný zákon, takže je potrebná podpora aspoň 90 poslancov.

 

O zrušenie amnestií sa neúspešne roky pokúšalo KDH, ktoré malo podporu v opozícii. Chýbala však podpora vládneho Smeru-SD. Jeho predseda Fico síce tvrdí, že tieto amnestie sú amorálne, sú však podľa neho z právneho hľadiska nezrušiteľné. Uviedol však, že Smer-SD je ochotný podporiť ich morálne odsúdenie prostredníctvom deklarácie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies