Premiér Fico povedie delegáciu na zasadnutí Európskej rady

NETKY.SK • 27 August 2014, 11:18 • 2 min
Premiér Fico povedie delegáciu na zasadnutí Európskej rady

BRATISLAVA – Premiér Robert Fico povedie 30. augusta v Bruseli slovenskú delegáciu na mimoriadnom zasadnutí Európskej rady, kde sa bude hovoriť o nomináciách kandidátov na obsadenie najvyšších postov v EÚ. Konkrétne pôjde o posty predsedu Európskej rady a Vysokého predstaviteľa EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku, keďže na rokovaní Európskej rady dňa 16. júla nedosiahli predstavitelia štátov dohodu.

slovakia

left justify in out

Európska rada volí svojho predsedu v súlade so Zmluvou o EÚ kvalifikovanou väčšinou na funkčné obdobie dva a pol roka s možnosťou opätovného zvolenia na jedno funkčné obdobie. Funkčné obdobie súčasného predsedu uplynie 30. novembra 2014. Vysokého predstaviteľa pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku so súhlasom predsedu Európskej komisie vymenuje Európska rada. 


Európsky parlament počas svojho druhého plenárneho zasadnutia 15. júla 2014 zvolil Jeana -Claude Junckera za predsedu Európskej komisie. Nový predseda EK vo svojich politických usmerneniach, s ktorými vystúpil v Európskom parlamente pred hlasovaním o jeho kandidatúre uviedol, že budúci Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku bude musieť byť silnou a skúsenou osobnosťou, ktorá bude schopná kombinovať národné a európske nástroje a všetky nástroje Európskej komisie.  

 

Na minulom samite sa diskutovalo najmä o obsadení funkcie Vysokého predstaviteľa EÚ pre zahraničnú politiku, ktorý v súčasnosti zastáva Catherine Ashtonová. Za favoritku sa všeobecne považovala talianska ministerka zahraničných vecí Federica Magheriniová, pre jej proruské vyhlásenia však narazila na odpor predovšetkým pobaltských ako aj ďalších takzvaných nových členských krajín. Dohoda nepadla ani na tom, kto na poste stáleho predsedu Európskej rady nahradí Hermana Van Rompuya, ktorý po dvoch 2,5-ročných funkčných obdobiach už nemôže opätovne kandidovať. Zatiaľ nie je jasné ani to, podľa akých kritérií by sa mali posty obsadzovať. Meno nového šéfa zahraničnej politiky EÚ ako aj stáleho predsedu Európskej rady sa tak verejnosť pravdepodobne dozvie až po tom, ako bude známe obsadenie celej Európskej komisie. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona