Premiér Fico: Podpora sociálnych podnikov nie je neférovou konkurenciou bežných firiem

NETKY.SK • 30 November 2016, 13:53 • 2 min
Premiér Fico: Podpora sociálnych podnikov nie je neférovou konkurenciou bežných firiem

Bratislava 30. novembra (TASR) – Podpora sociálneho podnikania nevytvára nerovnú či dokonca neférovú konkurenciu k bežnému podnikaniu.

slovakia

left justify in out

Na úvod medzinárodnej odbornej konferencie na tému "Sociálna ekonomika ako kľúčový hráč v poskytovaní efektívnych odpovedí na súčasné spoločenské zmeny v EÚ a vo svete", ktorá sa v súčasnosti koná v Bratislave, to uviedol predseda vlády Robert Fico (Smer-SD).

 

"Subjekty sociálnej ekonomiky zväčša vytvárajú pracovné miesta pre ľudí, ktorí sa z rôznych príčin nedokážu zamestnať na globalizovanom pracovnom trhu," opísal premiér. Sociálnu ekonomiku tak vníma ako súčasť ekonomiky ako takej a podpora sociálneho podnikania zo strany štátu podľa neho nemôže byť vnímaná ako nejaké protitrhové zasahovanie do hospodárskej súťaže.

 

Naopak, správne nastavená podpora podľa predsedu vlády trhové prostredie nielenže nedeformuje ale naopak, napráva zlyhania trhu. "Podporou sociálnej ekonomiky vieme rozšíriť trh práce aj tam, kde súkromný sektor sám od seba investície neumiestnil," vysvetlil Fico. Lebo jedným z princípov európskeho sociálneho modelu je podľa neho aj to, že hospodárstvo nemá slúžiť len na dosahovanie súkromných ziskov, ale na podporu zamestnanosti a vytváranie dôstojných a udržateľných pracovných miest.

 

Potenciál, ktorý sociálna ekonomika ponúka, podľa premiéra ani samotná EÚ v súčasnosti nevyužíva naplno a úroveň jej rozvoja je v jednotlivých členských krajinách rozdielna. "Hoci nejde o osobitný sektor hospodárstva, lebo subjekty sociálnej ekonomiky podnikajú v rôznych oblastiach, počet ľudí, ktorí v nich pracujú už prekročil 15 miliónov a predstavuje 10 % všetkých pracovníkov," vyčíslil Fico.

 

Zároveň sa podľa jeho slov sociálna ekonomika aktuálne v Únii podieľa na 8 % hrubého domáceho produktu (HDP). Zaujímavé však podľa slovenského premiéra je, že jej podiel a aj podiel ľudí v nej pracujúcich, rástol aj v čase hospodárskej krízy. "Ukazuje sa, že pracovné miesta u týchto zamestnávateľov sú stabilnejšie a jej vnútorné hospodárenie sa dokáže lepšie vyrovnať s externými šokmi bez rušenia už existujúcich pracovných miest," dodal Fico.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona