Premiér Fico oznámil ďaľší bod sociálneho balíčka: Zvýšenie kapacity materských škôl

NETKY.SK • 26 Január 2015, 16:39 • 2 min
Premiér Fico oznámil ďaľší bod sociálneho balíčka: Zvýšenie kapacity materských škôl

BRATISLAVA - Vytvoriť 27.000 nových miest v predškolských zariadeniach, taký je cieľ opatrenia, ktoré pripravilo ministerstvo školstva.

slovakia

left justify in out

Rezort dnes odštartoval jeho pilotnú časť. V rámci nej je na rozšírenie kapacít materských škôl vyčlenených 10 miliónov eur.
     

Výzvu určenú pre samosprávy ministerstvo zverejnilo na svojej webovej stránke. Šéf rezortu Juraj Draxler program predstavil spolu s predsedom vlády Robertom Ficom v Materskej škole Cabanova v bratislavskej Dúbravke. Fico pri tejto príležitosti uviedol, že ide o jedno z najvýznamnejších opatrení prvého sociálneho balíka jeho vlády.
     

„Náš program zvyšovania kapacít materských škôl predstavuje zásadný zvrat vo vnímaní úlohy vzdelávania, výchovy a rodinnej politiky,“ vyhlásil premiér. Oznámil, že spolu v kombinácii s eurofondmi bude v tejto oblasti v rokoch 2015 až 2023 preinvestovaných 100 miliónov eur. „To je náš cieľ na najbližších osem rokov,“ doplnil.
     

Slovensko dosahuje v súčasnosti 65-percentnú zamestnanosť obyvateľov v produktívnom veku. Fico pripomenul, že jeden z piatich hlavných cieľov agendy Európa 2020 je zvýšiť mieru zamestnanosti na minimálne 75 percent.
     

Tu podľa premiéra môže pomôcť práve zvýšenie miery zamestnanosti mladých žien. Chýbajúce škôlky majú, ako poznamenal, negatívny vplyv aj na demografický vývoj na Slovensku.
     

Cieľom vlády je zvýšiť „zaškolenosť“ detí vo veku štyri až šesť rokov v materských školách na 95 percent do roku 2020. To podľa Fica predstavuje 119.000 detí, kým dnes ich je v škôlkach umiestnených iba 92.000. „Preto prichádza plán, že musíme rozšíriť kapacity predškolských zariadení,“ ozrejmil.
     

Z úvodných 10 miliónov eur je 9,5 milióna určených pre obce a mestá. Zvyšného pol milióna eur pôjde pre špeciálne štátne materské školy. Minister školstva pripomenul, že k septembru minulého roka jeho rezort evidoval 11.500 nepokrytých žiadostí o umiestnenie v materských školách.
     

Úlohou spustenej pilotnej výzvy je podľa Draxlera vyriešiť situáciu tam, kde je najkritickejšia. Polovica z nevybavených žiadostí je z Bratislavského kraja, spresnil. Z prostriedkov sa majú rekonštruovať priestory materských škôl, rozširovať materské školy nadstavbou a budovať nové modulové materské školy.
     

„Je to prvý krok k tomu, aby sme vedeli do budúcna pokryť všetky žiadosti o umiestnenie v materských školách,“ ozrejmil. Pri mladších deťoch, od troch rokov, minister nevie dať podobnú garanciu. „S veľmi vysokou pravdepodobnosťou do konca programového obdobia sa nám podarí pokryť aj tieto žiadosti,“ doplnil.
     

V úvodnom desaťmiliónovom balíku ide o prostriedky zo štátneho rozpočtu. Neskôr majú byť kombinované s prostriedkami zo štrukturálnych fondov EÚ.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies