Premiér Fico odlieta do Bruselu, témou summitu bude aj efektívna solidarita

NETKY.SK • 15 December 2016, 08:58 • 2 min
Premiér Fico odlieta do Bruselu, témou summitu bude aj efektívna solidarita

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico sa dnes zúčastní na pravidelnom zasadnutí Európskej rady v Bruseli, hlavnými témami rokovania bude vývoj migračnej a utečeneckej krízy, reforma spoločného európskeho azylového systému, situácia v Sýrii, otázky posilnenia spolupráce v oblasti vonkajšej bezpečnosti a obrany.

slovakia

left justify in out

Prezidenti a premiéri tiež zhodnotia pokrok v oblasti investícií rozšírenia Európskeho fondu pre strategickú investíciu a v boji proti nezamestnanosti mladých ľudí.

 

Fico sa počas summitu tradične stretne aj s predsedami vlád krajín Visegrádskej štvorky, predsedom Rady Donaldom Tuskom či predsedom Európskeho parlamentu Martinom Schulzom. Fico bude v Bruseli aj pri podpísaní protokolu k Stabilizačnej a asociačnej dohody s Bosnou a Hercegovinou.

 

Hlavy vlád a štátov budú v téme migrácie hovoriť aj o slovenskom návrhu efektívnej solidarity. Podstatou návrhu je, že namiesto mechanického prerozdeľovania si každá krajina vyberie spôsob, akým chce pomôcť - môže poskytnúť viac peňazí, odborníkov, techniky. Krajina by mohla prijať aj migrantov, ale na dobrovoľnej báze, a nie na základe kvót. S návrhom majú problém štáty, ktoré najviac čelia migračnej vlne, ako Malta či Taliansko. Malta, ktorá od začiatku roka preberie predsedníctvo v Rade EÚ, ale prisľúbila, že so slovenským návrhom bude pracovať ďalej.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona