Premiér Fico: Na Ukrajine hrozí vojna

NETKY.SK • 14 Február 2015, 13:50 • 2 min
Premiér Fico: Na Ukrajine hrozí vojna

BRATISLAVA - Prímerie dohodnuté v Minsku bude čoskoro porušené a na Ukrajine hrozí vojna veľkého rozsahu. V dnešnej relácii RTVS Sobotné dialógy to vyhlásil predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) s tým, že sa hrajú čudné hry a prídu ponuky na dodávku zbraní pre Ukrajinu.

slovakia

left justify in out

"Zabudnime na hodnoty. Prečo bolo prímerie dohodnuté až na nedeľu (15.2.) ráno? Aby si obe strany zastali svoje pozície. Je to ale málo na to, aby bola zažehnaná vojna. Okolnosti ma vedú k tomu, že prímerie bude skoro porušené, na Ukrajine hrozí vojna veľkého rozsahu," upozornil Fico. Podľa jeho slov ukrajinská strana nie je schopná držať vojenský krok s proruskými separatistami. "Ukrajina je pripravená prijať cudzie zbrane, ak by konflikt pokračoval. Ak sa to stane, budú posilnení aj separatisti," varoval premiér.
      

Predseda vlády potvrdil, že Slovensko nikdy nebude uvažovať o dodávkach zbraní na Ukrajinu. "Prímerie nerieši konflikt, každý akoby rátal s tým, že dôjde k dodávke zbraní. Vždy majú krajiny prebytky zbraní, SR ale nebude participovať na ich dodávke," uistil.
      

Fico je za to, aby sa prestali ľudia zabíjať. O tom, že v prípade proruských separatistov na Ukrajine, ako to formuloval moderátor relácie, ide o ruských dovolenkárov, podľa Fica nikto nepochybuje. "Pravdepodobnosť pokračovania konfliktu je pomerne veľká," zopakoval.
      

Premiér oznámil, že sme boli požiadaní nemeckou vládnou sociálnou demokraciou, aby sme sprostredkovali mierovú konferenciu. "Bude to level najvyšších predstaviteľov sociálno-demokratických strán. Som rád, že sme dostali takúto ponuku a som rád, že mierová konferencia bude v Košiciach začiatkom marca," uviedol šéf kabinetu.
      

Fico tiež hovorí, že na medzinárodných fórach dnes už nikto nerieši otázku anexie Krymu. "Považuje sa za vyriešenú. My sme povedali, že je to porušenie suverenity Ukrajiny, dnes je však pozornosť na dianie na východe Ukrajiny," vysvetlil.
      

Na margo sankcií voči Rusku sa Fico opýtal, prečo by sa SR mala stať súčasťou vybavovania si účtov. "Zmenili sankcie postoj Ruska? Nie. Slovensko je malá krajina, ťažko môžeme byť súčasťou mocensko-geopolitických súbojov. Nemáme nástroje, ako USA prinútiť, aby sa správali inak. Našou zbraňou je len medzinárodné právo," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies