Premiér Fico: Na summite v Bratislave musíme pomenovať diagnózu EÚ

NETKY.SK • 8 September 2016, 14:49 • 2 min
Premiér Fico: Na summite v Bratislave musíme pomenovať diagnózu EÚ

BRATISLAVA - Blížiaci sa summit 27 lídrov krajín EÚ v Bratislave musí pomenovať diagnózu EÚ. Počas parlamentnej Hodiny otázok to dnes vyhlásil predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) s tým, že si želá, aby summit bol natrvalo zapísaný v dejinách únie.

slovakia

left justify in out

"Po dlhom čase sa lídri EÚ nestretnú v Bruseli, ale v Bratislave. Chcem, aby z Bratislavy išiel odkaz do celej Európy, že 27 lídrov vie prinášať atraktívne námety," priznal premiér. Podľa jeho slov sa k dnešnému dňu na summit akreditovalo 1200 novinárov. "Každý sa domnieva, že bratislavský summit niečo naštartuje," myslí si Fico.

 

Zároveň tvrdí, že lídri musia mať na summite odvahu povedať, že nie všetko v EÚ je dobré, ale aj zvýrazniť pozitívne stránky tohto projektu, "ktorých je podstatne viac ako negatív". "Neočakáva sa prijatie záverov s politickou záväznosťou. Musíme ale veľmi jasne pomenovať diagnózu EÚ, kde sa nachádzame a povedať, že niektoré veci sme nezvládli. Ak nebude táto elementárna miera sebareflexie, môžu sa objavovať ďalšie referendá a procesy, ktoré EÚ rozkladajú," varoval predseda vlády.

 

Na summite sa bude podľa Fica hovoriť napr. o podobe EÚ po odchode Veľkej Británie či o bezpečnosti, ale nielen z pohľadu boja proti terorizmu, ale aj o bezpečnosti, ktorá má sociálny a ekonomický charakter. Diskutovať sa bude aj o novom investičnom prostredí, o nových formách komunikácie a o EÚ ako globálnom hráčovi.

 

"Historicky prvé predsedníctvo SR v Rade EÚ sa odohráva v mimoriadne ťažkom období," povedal Fico a menoval hospodársku krízu únie, krízu na Ukrajine, migračnú krízu, či brexit. "Vyzývam na prekonanie zlých nálad v EÚ. Nemôžeme sa zameriavať stále len na krízový manažment. To považujem za cestu, ktorá prinesie Slovensku pridanú hodnotu," dodal.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona