Premiér Fico: Konflikt s prezidentom nechcem, niektoré veci sa komentujú samé

NETKY.SK • 6 November 2016, 07:54 • 2 min
Premiér Fico: Konflikt s prezidentom nechcem, niektoré veci sa komentujú samé

BRATISLAVA/RIGA - Všetci by privítali, keby vznikol konflikt medzi prezidentom a predsedom vlády. Myslí si to premiér Robert Fico (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

„Ja ten konflikt nechcem. Tie otázky patria niekomu inému, nie mne,“ reagoval na otázky, či dôvodom zrušenia bilaterálneho rokovania s čínskymi predstaviteľmi v lotyšskej Rige bolo nedávne stretnutie prezidenta Andreja Kisku s dalajlámom. To Fico pred časom kritizoval práve s poukazom na možné zhoršenie slovensko-čínskych vzťahov.

Slovenský premiér sa v sobotu popoludní v lotyšskej metropole zúčastnil piateho stretnutia predsedov vlád 16 krajín strednej a východnej Európy (SVE16) a Číny. Ešte predtým však Úrad vlády SR informoval, že čínska strana zrušila pôvodne plánované bilaterálne stretnutie.

„Napriek tomu, že bilaterálne stretnutie s Čínou nebolo, našli sme si k sebe cestu. Pozval som osobne čínskeho premiéra na návštevu Slovenska. Rovnako to naznačilo, že je tu problém, ktorý bol niečím spôsobený,“ konštatoval Fico s tým, že sa nechce s nikým hádať a želá si dobré vzťahy medzi ústavnými činiteľmi. Niektoré veci sa však podľa neho komentujú samé.

Spomenul, že v poslednom čase boli zrušené dve hospodárske misie, ktoré mali priniesť priame kontakty s významnými čínskymi podnikateľmi. Takisto podľa neho napríklad zamrzla spolupráca s významným čínskym fondom, s ktorého predstaviteľom sa pred časom osobne stretol. „Je to škoda, budeme musieť vynaložiť pomerne významné politické úsilie na to, aby sme vzťahy vrátili tam, kde boli. To bol hlavný dôvod, prečo som prišiel do Rigy,“ vysvetlil Fico.

Najvyšší ústavní činitelia podľa neho musia spolupracovať v národnom záujme SR. Pripomenul obdobie sporov medzi nebohým bývalým prezidentom Michalom Kováčom a vtedajším premiérom Vladimírom Mečiarom. „Na čo to je dobré, kto to potrebuje? Do žiadneho konfliktu s prezidentom ma nikto nedotlačí. Ak bude treba, budem vecne pomenovávať nejaké rozhodnutia, ale nepôjdem do konfliktu,“ dodal premiér.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies