Aktualizované: Doplnkové ordinačné hodiny pravdepodobne nebudú, vyhlásil Fico

NETKY.SK • 8 December 2017, 11:52 • 2 min
Aktualizované: Doplnkové ordinačné hodiny pravdepodobne nebudú, vyhlásil Fico

BRATISLAVA - Doplnkové ordinačné hodiny, ktoré schválil tento týždeň parlament, pravdepodobne nebudú. Pripustil to v piatok na tlačovej konferencii premiér SR Robert Fico.

slovakia

left justify in out

"Napriek tomu, že táto diskusia má určité racio a ja som ju sledoval, musím s veľkým poľutovaním skonštatovať ako opozícia a bohužiaľ aj médiá klamú. Spustili ste spoločne s opozíciou tirádu o tom, že Smer a ďalší zavádzame nejaké opätovné poplatky. Smer-SD vždy poplatky v zdravotníctve odmietal a boli sme to my, ktorí principiálne odmietli tzv. Zajacove dvadsaťkorunáčky. Cez nás cesta nevedie k žiadnym poplatkom. A toto ani nie je poplatok, to je platba za konkrétny úkon, ktorý urobí lekár mimo riadnych ordinačných hodín," povedal premiér.

Fico viackrát na tlačovej konferencii zdôraznil, že opozícia klame. "Žiaľ, musím povedať, že v médiách sa dostatočne neobjavujú informácie o podstate tohto opatrenia. Som nútený povedať, že odmietam niesť zodpovednosť za klamstvá, ktoré tu šíri od rána do večera opozícia. To budem hovoriť stále - oni len klamú," poznamenal.

Ako premiér informoval, vo štvrtok urobil rokovanie s koaličnými partnermi. "Hovoril som aj s pánom Druckerom, aj s poslancami, ktorí iniciovali túto zmenu v Národnej rade SR, a zobral som na vedomie, že toto opatrenie nadobudne účinnosť 1. mája 2018. Ale keďže deje sa to, čo sa deje, a je to hrubé zneužívanie elementárnej informácie na politické účely, je to politikárčenie opozície, chcem vám oznámiť, že vláda pristúpi ešte do 1. mája 2018 k takým opatreniam, ktoré absolútne vylúčia akúkoľvek možnosť pre opozíciu klamať," objasnil.

Cez pozmeňujúci návrh k novele zákona o zdravotnej starostlivosti sa zavádzajú okrem iného doplnkové ordinačné hodiny. Ak lekár alebo poskytovateľ zdravotnej starostlivosti splní podmienky ustanovené zákonom, to znamená, že musí minimálne poskytovať špecializovanú ambulantnú zdravotnú starostlivosť v rozsahu 30 hodín, všeobecnú 35 hodín týždenne, môže si zriadiť doplnkové ordinačné hodiny v časoch na to presne určených.

Doplnkové ordinačné hodiny budú dobrovoľné a musia byť schválené vyšším územným celkom. Môžu byť v rozsahu maximálne 30 % riadnych ordinačných hodín, taktiež maximálne môže lekár vyšetriť 30 % z pacientov, ktorých za týždeň ambulancia ošetrí. Maximálna úhrada pacienta v doplnkových ordinačných hodinách bude 30 eur. Pôvodne sa navrhovalo 50 eur. Minister zdravotníctva Tomáš Drucker dôrazne odmieta, že ide o poplatok. "Ide o ochranný limit pri priamej úhrade pacienta podľa zverejneného cenníka," vysvetlil Drucker. Právna úprava taktiež zavádza povinnosť pre špecialistov prijať pacientov do 20 dní od objednania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies