Premiér Fico išiel príkladom: Volil medzi prvými o 7.00 h!

NETKY.SK • 9 November 2013, 09:02 • 2 min
Premiér Fico išiel príkladom: Volil medzi prvými o 7.00 h!

BRATISLAVA - Predseda vlády SR a predseda strany Smer-SD Robert Fico volil dnes v rámci volieb do samosprávnych krajov na Dlhých dieloch v Bratislave. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Smeru-SD Monika Počátková.

slovakia

left justify in out

"Išiel príkladom a volil ako jeden z prvých o 7.00 h na Majerníkovej 60 na Dlhých dieloch," priblížila. Dôvodom bol jeho ďalší pracovný program.

Voľby do vyšších územných celkov sa na Slovensku začali bez problémov. O siedmej hodine sa otvorilo 5931 volebných miestností, v obci Lazany v banskom regióne Prievidza môžu voliči hlasovať už od šiestej. Podľa zapisovateľky Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) Evy Chmelovej tam vyšli v ústrety ľuďom, ktorí idú dnes do práce. "Aby si mohli odvoliť a ísť do práce," povedala.

Na poriadok dohliada aj polícia. Chmelová nepochybuje, že predsedovia komisie si dokážu vo volebných miestnostiach zabezpečiť poriadok, ak by však potrebovali pomoc, polícia im je k dispozícii. "Pre každý prípad je policajný zbor v blízkosti každej okrskovej komisie pripravený zasiahnuť, ak ich predseda požiada," uviedla Chmelová. Na políciu by sa mali obrátiť aj tí, ktorí majú podozrenie napríklad z pokusov o kupovanie hlasov. 

Od rána dnes zasadá aj Ústredná volebná komisia. Bude sa zaoberať viacerými doručenými podnetmi. "Zameriavajú sa na nekalú volebnú kampaň, podozrenie z financovania volebnej kampane z verejných prostriedkov, nezákonný spôsob zisťovania prieskumov verejnej mienky," priblížila podnety Chmelová.

Volebné miestnosti zostanú dnes otvorené do 22. hodiny. Za predsedu kraja bude zvolený kandidát, ktorý získa nadpolovičnú väčšinu platných hlasov. Ak sa to nepodarí žiadnemu kandidátovi v kraji, 23. novembra sa uskutoční druhé kolo s dvomi najúspešnejšími kandidátmi z dnešného kola. Pokiaľ ide o voľbu poslancov, mandát získa kandidát, ktorý v danom volebnom obvode dostane od voličov najviac platných hlasov.

Voliči sa pred hlasovaním preukážu občianskym preukazom, hlasujú krúžkovaním svojich favoritov. O nových predsedoch a poslancoch ôsmich samosprávnych krajov môžu dnes rozhodovať viac ako štyri milióny ľudí. O post predsedu samosprávneho kraja má záujem 65 kandidátov, o kreslo v krajských zastupiteľstvách sa uchádza vyše 2500 kandidátov. Zriadených je celkom 90 volebných obvodov a 5932 okrskov.

Priebežné neoficiálne výsledky volieb by sa mali objaviť na portáli www.volbysr.sk a na internetovej stránke ŠÚ SR v sobotu 9. novembra po 22. hodine. Oficiálne výsledky za samosprávny kraj by mala zverejniť príslušná krajská volebná komisia a za Slovenskú republiku ÚVK. Oficiálne výsledky majú byť známe v nedeľu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona