FOTO Premiér Fico a minister vnútra Kaliňák odleteli na macedónsko-grécku hranicu

NETKY.SK • 2 Marec 2016, 13:22 • 2 min
FOTO Premiér Fico a minister vnútra Kaliňák odleteli na macedónsko-grécku hranicu

BRATISLAVA – Predseda vlády SR Robert Fico odcestoval spolu s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom v skorých ranných hodinách do Macedónska. Cieľom ich dnešnej cesty je návšteva macedónsko-gréckych hraníc v Gevgeliji, kde sa v pondelok (29.2.) migranti pokúsili o prerazenie hraničného plota.

slovakia

left justify in out

Fico s Kaliňákom sa stretnú s predstaviteľmi tamojšej vlády. V tranzitnom centre majú s ministrom vnútra Macedónskej republiky Oliverom Spasovskim diskutovať o bezpečnostných opatreniach v tejto nečlenskej krajine EÚ.

 

Na programe je i stretnutie so slovenskými policajtmi, ktorí v Macedónsku slúžia od začiatku februára. Skupina 25 policajtov odcestovala do balkánskej krajiny 3. februára.

 

Macedónsko je prvou krajinou na balkánskej migračnej trase, cez ktorú prechádzajú migranti, ktorí sa predtým vylodili na gréckych ostrovoch. Väčšina a snaží dostať sa na západ a sever Európy.

 

Premiér Fico takéto niečo vo februári označil za bezprecedentný krok, ktorý ukazuje, že Slovensko plne stojí za plánom, "že ak nie je Grécko schopné chrániť schengenskú hranicu, musíme chrániť inú hranicu, aby sme zabránili prílevu nelegálnych migrantov do EÚ".

 

Premiéri krajín V4 hovorili na mimoriadnom summite v Prahe 15. februára aj o náhradnom celoeurópskom pláne v prípade zlyhania ochrany grécko-tureckej hranice v súvislosti s novým náporom migrantov. Schôdzky sa zúčastnil aj macedónsky prezident Gjorge Ivanov a bulharský premiér Bojko Borisov.

 

Takzvaný plán B prezentovali lídri V4 na summite Európskej únie 19. februára. Výsledky schôdzky Fico prezentoval tak, že zatiaľ sa ponechal priestor na spoluprácu medzi EÚ a Tureckom a na ochranu grécko-tureckých hraníc.

 

Podľa Fica ak zlyhá toto riešenie a nenastane aspoň mierne zlepšenie, tak Grécko bude pravdepodobne obetované z hľadiska Schengenu. Vtedy by mal nastúpiť plán B, teda posunutie ochrany vonkajšej európskej hranice k Bulharsku a Macedónsku, uviedol slovenský premiér.

 

Fico: Macedónsko aj naďalej potrebuje pomoc slovenských policajtov

 

Predseda vlády SR Robert Fico spolu s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom navštívil dnes macedónsko-grécku hranicu v blízkosti mesta Gevgelija, kde uviazli tisíce migrantov. S napätou situáciou ich priamo na mieste oboznámil minister vnútra Macedónskej republiky Oliver Spasovski.

 

Fico po stretnutí s predstaviteľom tamojšej vlády uviedol, že Macedónsko aj naďalej potrebuje pomoc v množstve až 350 cudzích policajtov. O niekoľko dní skončí mesačné pôsobenie v balkánskej krajine 25 slovenských policajtov. Podľa premiéra sa pri ochrane hranice osvedčili. Oznámil, že slovenská policajná prítomnosť tam bude pokračovať.

 

Fico pred budúcotýždňovým summitom Európskej únie uviedol, že ak sa nenaplní dávnejšia dohoda medzi Tureckom a EÚ a s Gréckom ako členskou krajinou únie, Slovensku neostane nič iné, ako presadzovať ochranu schengenskej hranice na inom úseku. "Ak nefunguje Turecko a Grécko, musíme zastaviť migrantov na inej línii. A my sme sem došli preto, aby sme ponúkli krajinám, ktoré sú na tejto línii, pomoc, pretože už bude neskoro, keď budú migranti v celej Európe rozpohybovaní v obrovských masách," zdôraznil.

 

V Gevgeliji sa v pondelok (29.2.) migranti pokúsili o prerazenie hraničného plota a prechod z Grécka do Macedónska. Dnešnú prítomnosť Fica a Kaliňáka sprevádzali ich hlasné protesty spoza plotu obohnaného ostnatým drôtom. "Som človek, ktorý ako premiér videl všelijaké hrôzy. Toto nie je hrôza, toto je nebezpečenstvo," reagoval Fico na situáciu s tým, že bude i naďalej zdôrazňovať bezpečnostný aspekt migračnej krízy.

 

"Naďalej budeme trvať na tom, že pokiaľ nedôjde k dôslednej ochrane vonkajších hraníc, tak sa neuchránime pred negatívnymi dôsledkami migračnej krízy... Ak toto budeme všetci naďalej podceňovať a pozerať sa na to, že sa nič nedeje, tak sa naozaj na Slovensku raz zobudíme a zistíme, že máme na Slovensku možno veľa ľudí, ktorí cez nás prechádzajú. Je to mimoriadne vážna situácia," uviedol slovenský premiér.

 

Minister vnútra Robert Kaliňák ocenil Macedónsko za jeho posledné aktivity. Krajina zatvorila 21. februára hranice s Gréckom pre migrantov z Afganistanu a na svoje územie vpúšťa denne iba do 300 utečencov zo Sýrie a Iraku. "Je do určitej miery obdivuhodné, že Macedónsko ako nečlenská krajina Európskej únie prevzala na seba tú úlohu, že robí prácu, ktorú v skutočnosti malo robiť Grécko," uviedol Kaliňák.

 

Podľa šéfa rezortu vnútra možno tvrdiť, že migranti, ktorí aktuálne uviazli v Grécku, na 100 percent nie sú vojnoví utečenci. Zdôvodnil to tým, že každý vojnový utečenec, ktorý je ohrozený na živote, príde do prvej krajiny, kde vojna nie je, a tam požiada o azyl. Ľudí demonštrujúcich za plotom označil za špekulantov. "Momentálne sa snažia vystúpiť z členskej krajiny EÚ do krajiny, ktorá v EÚ nie je," opísal paradoxnú situáciu v Gevgeliji s tým, že v Grécku nikomu nehrozí vojnové nebezpečenstvo.

 

Predstavitelia slovenskej vlády si prezreli i dočasné tranzitné centrum v Gevgeliji, kde sa stretli s policajtmi, ktorí v Macedónsku pôsobia od 4. februára. Naši strážcovia zákona mali v náplni stráženie hranice a zabezpečovanie verejného poriadku. V spolupráci s macedónskymi policajtmi zabezpečovali napríklad bezpečnostné prehliadky migrantov prechádzajúcich hranicu. Slovenskí policajti okrem toho pôsobia v súčasnosti v Grécku, v Slovinsku a pomáhali i v Maďarsku.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies