Premiér Erdogan sa prihovoril stúpencom na letisku v Istanbule

NETKY.SK • 7 Jún 2013, 11:49 • 2 min
Premiér Erdogan sa prihovoril stúpencom na letisku v Istanbule

ISTANBUL - Demonštrácie v Turecku hraničia s nezákonnosťou a musia byť okamžite ukončené, povedal dnes podľa agentúry AP pred davom nadšených stúpencov na letisku v Istanbule turecký premiér Recep Tayyip Erdogan.

slovakia

left justify in out

Erdogan zároveň vyzval Turkov, aby sa zdržali nelegálnych protestov a dodal, že tvrdenia o neprimeraných zákrokoch polície počas demonštrácií budú prešetrené, informovala agentúra Reuters.

"Boli sme silní, ale nikdy nie tvrdohlaví... Sme spolu, sme zjednotení, sme bratia," vyhlásil Erdogan, ktorý sa stúpencom na istanbulskom letisku po návrate zo severnej Afriky prihovoril z autobusu s otvorenou strechou. Jeho prejav naživo vysielala turecká televízia. Desaťtisíce stúpencov, ktorí niekoľko hodín blokovali prístupové cesty k letisku, skandovali jeho meno.

V centre Istanbulu i hlavného mesta Ankara sa medzitým opäť zhromaždili aj tisícky protivládnych demonštrantov v očakávaní Erdoganovho prejavu, ktorý môže uzmieriť či rozhnevať davy po týždni násilných protestov v krajine, píše Reuters.

Niektorí demonštranti na istanbulskom námestí Taksim skandovali "Tayyip, rezignuj", kým ostatní spievali a tancovali. V parku Kugulu v hlavnom meste Ankara tisícky protestujúcich kričali protivládne heslá, spievali národnú hymnu a pili pivo.

Erdogan vo štvrtok v Tunisku potvrdil, že jeho vláda bude pokračovať v kontroverzných plánoch na prestavbu malého parku v centre Istanbulu, a to aj napriek masovým protestom.

Na návšteve Tuniska vyjadril Erdogan názor, že skupiny - zodpovedné za predchádzajúce násilné útoky - boli zmanipulované pri demonštráciách, ktoré sa začali ako environmentálny protest v Istanbule.

Istanbul 7. júna (TASR) - Demonštrácie v Turecku hraničia s nezákonnosťou a musia byť okamžite ukončené, povedal dnes podľa agentúry AP pred davom nadšených stúpencov na letisku v Istanbule turecký premiér Recep Tayyip Erdogan.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies