Premiér Donald Tusk odovzdal prezidentovi svoju demisiu

NETKY.SK • 9 September 2014, 19:43 • 2 min
Premiér Donald Tusk odovzdal prezidentovi svoju demisiu

VARŠAVA - Poľský premiér Donald Tusk dnes podľa očakávania odovzdal svoju demisiu do rúk prezidenta Bronislawa Komorowského.

slovakia

left justify in out

Krok je súčasťou Tuskových príprav na prevzatie predsedníckej funkcie v Európskej rade (ER), ktorej sa ujme koncom roka, informovala agentúra Reuters.
     

"Odovzdal som príslušné dokumenty," povedal Tusk pre poľskú televíziu po stretnutí s prezidentom. Komorowski oficiálne prijme jeho demisiu vo štvrtok a zároveň bude hovoriť s predsedníčkou parlamentu Ewou Kopaczovou - kandidátkou vládnej koalície na funkciu premiérky - o vytvorení novej vlády.
     

Podľa poľskej ústavy premiéra nominuje prezident. Dezignovaný premiér vytvorí nový kabinet, ktorý potom musí v parlamente prejsť hlasovaním o dôvere. V zákonodarnom zbore má vládnuca koalícia miernu väčšinu. S Tuskovou demisiou odstúpi celá vláda, jej rezignácia sa očakáva tento týždeň, píše agentúra AP.
     

Kopaczová zo strany Občianska platforma (OP) bude mať na vytvorenie nového kabinetu dva týždne. Zatiaľ nie je isté, či sa v novej vláde udržia ministri dosluhujúcej Tuskovej vlády, vrátane ministra zahraničných vecí Radoslawa Sikorského. Donald Tusk vo funkcii prezidenta EÚ nahradí Hermana Van Rompuya.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies