Premiér chce riešiť financovanie neverejných poskytovateľov sociálnych služieb

NETKY.SK • 20 August 2018, 12:20 • 2 min
Premiér chce riešiť financovanie neverejných poskytovateľov sociálnych služieb

Bratislava- Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) je ochotný rokovať o dofinancovaní neverejných poskytovateľov sociálnych služieb. Ich zástupcovia volajú po zmene zákona, pretože podľa nich obce a mestá ignorujú svoju povinnosť prispievať na prevádzku neverejným poskytovateľom.

slovakia

left justify in out

Premiér po odchode z rokovania tripartity uviedol, že súhlasil so stretnutím s predstaviteľmi súkromných poskytovateľov.

 

"Vypočujem si tento problém, pretože si myslím, že každý občan má právo na rovnakú mieru starostlivosti. Tak ako štát platí každému klientovi rovnakú sumu bez ohľadu na to, v akom zariadení je, tak by aj mestá a obce mali platiť klientom a svojim občanom doplatok v rovnakej výške bez ohľadu na to, či sú v ich zariadeniach alebo v súkromných zariadeniach," myslí si Pellegrini.

 

Preto je ochotný tento problém riešiť.

 

"Situácia sa bude len a len zhoršovať a ľudí, ktorí v budúcnosti budú odkázaní na starostlivosť niekoho, bude narastať. Ak sa na to nezačneme pripravovať už dnes, bude problém," myslí si premiér.

 

Platforma za spravodlivé financovanie sociálnych služieb upozornila na to, že problémom pre poskytovateľov je aj zvýšená minimálna mzda a najmä vyššie príplatky za soboty, nedele a sviatky od mája tohto roka, na ktoré nemajú poskytovatelia sociálnych služieb zdroje.

 

"Zvýšenia neboli premietnuté do príspevku, ktorý dáva štát a úplne najväčší problém je, že obce a mestá si neplnia svoju povinnosť, mali by poskytovať neverejným poskytovateľom finančný príspevok na prevádzku a väčšina z nich to nerealizuje," priblížila Lýdia Brichtová z platformy.

 

"My žiadame, aby nebolo závislé financovanie zo strany obcí na skutočnosti, že si obec alebo mesto objednáva službu, pretože klient má byť ten najdôležitejší. On si už toho poskytovateľa vybral a je to jeho právo. Preto žiadame, aby toto automatické objednávanie sociálnej služby bolo vypustené," uviedla Brichtová.

 

Taktiež je potrebné dofinancovanie neverejných poskytovateľov.

 

"Chceme, aby už tento rok sa reagovalo na nedostatok finančných prostriedkov, lebo mnohým poskytovateľom hrozí zánik. Štátne financie sú viazané na to, či poskytovateľ je v komunitnom pláne alebo koncepcii rozvoja sociálnych služieb a tým sa podmieňuje financovanie. Chceme, aby toto bolo odstránené. Najprv má byť právo klienta na dostupnosť služby a potom si má obec riešiť koho a akým spôsobom zapracuje do komunitného plánu," dodala Brichtová.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Petra new

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona