Premiér Cameron nehodlá odstúpiť v prípade nezávislosti Škótska

NETKY.SK • 9 Máj 2014, 16:16 • 2 min
Premiér Cameron nehodlá odstúpiť v prípade nezávislosti Škótska

LONDÝN - Britský premiér David Cameron nemá v úmysle odstúpiť z funkcie v prípade odhlasovania nezávislosti Škótska v septembrovom referende. Povedal to dnes v rozhovore pre stanicu BBC, ktorú citovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Na otázku možnosti ukončenia svojho predsedníctva vlády, ak by musel dozerať na rozpad Spojeného kráľovstva, odpovedal, že plebiscit neovplyvní jeho budúcnosť ako premiéra alebo lídra konzervatívcov, pretože sa o tom rozhodne až v parlamentných voľbách v máji 2015.
     

"Verím, že ako predseda vlády som spravil správne rozhodnutie tým, že som umožnil uskutočnenie referenda. Voľby však budú o tom, či Škótsko zostane súčasťou Spojeného kráľovstva. Pôjde v nich o budúcnosť Škótska a nie mňa," povedal Cameron.
     

Všetky tri hlavné politické strany v krajine momentálne vedú kampaň za zachovanie 307-ročnej únie. Ak sa však občania rozhodnú pre odchod Škótska zo Spojeného kráľovstva, veľká časť zodpovednosti bude pravdepodobne pripisovaná Cameronovi, keďže to bol on, kto v roku 2012 referendum schválil, veriac, že voľba bude neúspešná.

     

Najnovšie prieskumy verejnej mienky ukazujú postupne sa zvyšujúcu podporu nezávislosti, čím sa narúša doterajšie silné vedenie odporcov odčlenenia.
     

Cameron, ktorého Konzervatívna strana má v britskom parlamente iba jedno škótske kreslo, podľa vlastných slov povolením referenda preukázal voči škótskym voličom rešpekt. "Nakoniec nemôžete držať ľudí v organizácii proti ich vôli, takže si myslím, že som prijal správny postoj ohľadom budúcnosti krajiny," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona