Premiér: Bez ohľadu na voľby chceme pokračovať v ozdravovaní rozpočtu

NETKY.SK • 17 Január 2015, 10:32 • 2 min
Premiér: Bez ohľadu na voľby chceme pokračovať v ozdravovaní rozpočtu

BRATISLAVA – Zostavovanie rozpočtu bude tento rok poznačené predvolebnou atmosférou pred parlamentnými voľbami 2016. Podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) sa to však na jeho podobe neodrazí.

slovakia

left justify in out

"Bez ohľadu na to, či budú alebo nebudú voľby, chceme pokračovať v konsolidácii verejných financií s perspektívou v budúcnosti vyrovnaného štátneho rozpočtu. Máme záujem, aby klesal verejný dlh," uviedol v rozhovore pre TASR.
      

Pripomenul, že Slovensko má jeden z najnižších verejných dlhov v Európskej únii (EÚ), na úrovni 54 až 55 % hrubého domáceho produktu (HDP), s tendenciou ďalšieho poklesu. Rozpočet by mal zároveň podporovať hospodársky rast a pripraviť tiež SR na predsedníctvo v EÚ v druhom polroku 2016.
      

Opozícia podľa neho vládu pred každým schvaľovaním rozpočtu už tradične obviňuje z toho, že hospodárenie štátu neustráži. Zatiaľ sa to však vždy podarilo, pričom Slovensko bolo vyradené aj z procedúry nadmerného deficitu, pripomenul Fico.
      

"Máme renomé a zlacňuje nám to peniaze, pokiaľ si potrebujeme požičať. Uvedomujeme si, aké je dobré mať poriadok vo verejných financiách, potom sa na nás inak pozerajú finančné trhy, keď dodržiavame záväzky, ktoré máme," podčiarkol. Tento rok by mal deficit verejných financií klesnúť z necelých 3 % na 2,3 % HDP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona