Premiér Abe sa neospravedlnil za zločiny Japonska počas druhej svetovej vojny

NETKY.SK • 14 August 2015, 13:42 • 2 min
Premiér Abe sa neospravedlnil za zločiny Japonska počas druhej svetovej vojny

TOKIO - Japonský premiér Šinzó Abe dnes pri príležitosti 70. výročia kapitulácie Japonska v druhej svetovej vojne uviedol, že doterajšie "úprimné ospravedlnenia sa" jeho krajiny za zločiny spáchané počas tohto konfliktu zostanú nezmenené aj v budúcnosti, opätovne sa však neospravedlnil.

slovakia

left justify in out

Abe vo svojom prejave vyjadril "hlboký smútok" nad všetkými obeťami tejto vojny, pričom pripustil, že Japonsko vtedy spôsobilo "nesmierne škody a utrpenie" nevinných ľudí, píše agentúra AP.

 

"Pripomínajúc si 70. výročie konca vojny, hlboko skláňam hlavu pred dušami všetkých tých, ktorí zahynuli doma i v cudzine. Cítim hlboký smútok a vyjadrujem večnú, úprimnú sústrasť," povedal japonský ministerský predseda počas svojho 25-minútového príhovoru vysielanom v priamom prenose na štátnej televíznej stanici.

 

Zatiaľ čo podľa Abeho sa musia Japonci postaviť dejinám zoči-voči, premiér poznamenal, že vyše 80 percent súčasného obyvateľstva krajiny sa narodilo až po vojne. "Nesmieme dovoliť, aby boli naše deti, vnuci a ďalšie generácie, ktoré nemajú s touto vojnou nič spoločné, vopred predurčené ospravedlňovať sa," tvrdí Abe.

 

Premiérovo vyhlásenie ostro sledovali susedné štáty, najmä Južná Kórea a Čína. Hnev nad inváziou, okupáciou a ukrutnosťami, ktoré spáchala japonská cisárska armáda pred a počas druhej svetovej vojny v juhovýchodnej Ázii, stále zaťažuje vzťahy medzi Tokiom a okolitými krajinami od ukončenia vojny v Tichomorí.

 

Abe zároveň zdôraznil túžbu svojej krajiny pohnúť sa v tejto súvislosti dopredu, berúc si "ponaučenie z dejín hlboko do sŕdc". "Dejiny sú neúprosné. Čo sa stalo, už sa nedá zmeniť," zakončil premiér svoj prejav.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies