Premiér Abe rozpustil dolnú komoru parlamentu, 14. decembra budú voľby

NETKY.SK • 21 November 2014, 10:09 • 2 min
Premiér Abe rozpustil dolnú komoru parlamentu, 14. decembra budú voľby

TOKIO - Japonský premiér Šinzó Abe dnes rozpustil dolnú komoru parlamentu a otvoril tak cestu pre predčasne nové voľby, ktoré sa uskutočnia 14. decembra.

slovakia

left justify in out

Mandát súčasného parlamentu mal trvať ešte dva roky. Očakáva sa, že Abeho Liberálnodemokratická strana v predčasných voľbách síce stratí časť voličskej podpory, ale naďalej bude mať dostatok poslancov na pokračovanie vo svojom reformnom kurze.
      

Vypísaním predčasných volieb chce Abe podľa japonských médií využiť momentálnu roztrieštenosť a nepripravenosť opozície. Pri oznamovaní nových volieb vyhlásil, že ak sa vládnucej koalícii nepodarí zabezpečiť väčšinu, odstúpi.
      

Predčasné voľby sa uskutočnia v čase, keď Abeho hospodárska politika prezývaná "abenomika" nefunguje podľa predstáv premiéra. V dôsledku zvýšenia DPH v apríli z piatich na osem percent klesol výkon japonskej ekonomiky dva štvrťroky v rade. V tejto súvislosti Abe tento týždeň oznámil odklad ďalšieho zvýšenia DPH na desať percent z roku 2015 na rok 2017. 
      

Opozícia kritizovala načasovanie volieb. Aj väčšina opýtaných voličov vyjadrila v prieskumoch počudovanie z toho, že Abe rozpúšťa parlament len po dvoch rokoch vo funkcii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies