Premiér Abe: Nové video s rukojemníkom Islamského štátu je podlé

NETKY.SK • 28 Január 2015, 08:49 • 2 min
Premiér Abe: Nové video s rukojemníkom Islamského štátu je podlé

TOKIO - Japonský premiér Šinzó Abe dnes označil za "podlé" nové video, zachytávajúce japonského novinára Kendžiho Gotu, ktorého zadržiavajú militanti z organizácie Islamský štát (IS) a ktorému sa vyhrážajú zabitím do 24 hodín. Ultimátum má vypršať neskoro večer japonského času. Informácie priniesli tlačové agentúry Reuters a AP.

slovakia

left justify in out

Abe na začiatku zasadnutia kabinetu tiež povedal, že cíti hnev pri pomyslení na video. Zároveň ubezpečil, že Japonsko požiadalo Jordánsko, aby spolupracovalo na urýchlenom prepustení Gotu. Hlas na videu totiž tvrdí, že Gota zabijú, ak Jordánsko neprepustí z väzenia samovražednú bombovú atentátničku Sádžidu Ríšáwíovú, ktorá čaká na popravu v cele smrti. Hlas tiež upozorňuje, že ešte menej času zostáva ďalšiemu rukojemníkovi Islamského štátu - jordánskemu pilotovi Muázovi al-Kasásbovi.
      

Japonskí predstavitelia však dnes neinformovali, ako sa vyvíja situácia okolo rukojemníkov. Japonsko vedie v Jordánsku tajné rokovania o zabezpečení prepustenia oboch mužov. Ríšáwíová je Iračanka, odsúdená v Jordánsku na smrť za svoju účasť na teroristickom útoku na hotel v jordánskej metropole Ammán v roku 2005, pri ktorom bolo zabitých 60 ľudí. Atentátnička útok prežila, pretože zlyhal jej pás s výbušninami. Jej manželom bol terorista, ktorý zabil v ammánskom hoteli Radisson na svadobnej hostine 38 ľudí.
      

Posledný zúfalý apel vyslovil aj otec pilota a vyzval Jordánsko, aby "splnilo požiadavky" Islamského štátu. Pred úradom premiéra v jordánskej metropole Ammán demonštrovalo približne 200 príbuzných 26-ročného pilota, skandovalo protivládne heslá a žiadalo splnenie podmienok militantov.
      

Člen jordánskeho parlamentu Bassám al-Manassír uviedol, že jeho krajina vedie s militantmi nepriame rozhovory, zamerané na prepustenie rukojemníkov. Rokovania prebiehajú prostredníctvom náboženských a kmeňových vodcov v Iraku. Politik dodal, že Jordánsko a Japonsko nebudú priamo rokovať s IS a neprepustia Ríšáwíovú iba výmenou za Gotu.

 

Manassírove vyjadrenia sú zatiaľ najjasnejším náznakom, že japonskí a jordánski predstavitelia sú zrejme prístupní návrhu na výmenu väzňov - to je v protiklade s politikou ich hlavného spojenca, Spojených štátov, ktoré sa stavajú proti vyjednávaniam s extrémistami. V Ammáne je námestník japonského ministra zahraničných vecí Jasuhide Nakajama a koordinuje s Jordánskom prepustenie rukojemníkov. Dnes skoro ráno však odmietol poskytnúť podrobnosti z rozhovorov.
      

Gotova matka vyjadrila nádej, že jej syna prepustia, ale cíti aj zúfalstvo. "Čo zlé moje dieťa urobilo? Už nie je čas," varovala.
      

Militanti už údajne brutálne zabili jedného japonského rukojemníka, Harunu Jukawu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies