Premiér Abe navštívi Pearl Harbor, ale za japonský útok naň sa neospravedlní

NETKY.SK • 6 December 2016, 13:09 • 2 min
Premiér Abe navštívi Pearl Harbor, ale za japonský útok naň sa neospravedlní

TOKIO - Japonský premiér Šinzó Abe si počas návštevy Havaja, ktorá sa uskutoční koncom decembra, uctí pamiatku amerických obetí útoku japonského námorníctva na americkú základňu Pearl Harbor z roku 1941, ale neospravedlní sa zaň.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom dnes v Tokiu hovorca japonskej vlády Jošihide Suga. Dodal, že "cieľom tejto návštevy je uctiť si pamiatku padlých vo vojne, nie ospravedlňovať sa".

 

Podľa hovorcových slov Abeho návšteva poskytne možnosť ukázať mladším generáciám spoločné odhodlanie neopakovať hrôzy a utrpenie vojny a dať najavo zmierenie medzi Japonskom a Spojenými štátmi.

 

Abeho návšteva na Havaji sa uskutoční 26. a 27. decembra. V rámci nej navštívi spoločne s americkým prezidentom Barackom Obamom aj základňu Pearl Harbor. Počas výkonu svojej funkcie to doteraz neurobil nijaký japonský premiér.

 

Obama sa zasa tento rok stal prvým americkým prezidentom v úrade, ktorý navštívil pamätník obetiam amerického jadrového náletu na Hirošimu zo 6. augusta 1945.

 

Biely dom v noci nadnes potvrdil, že Obama a Abe navštívia 27. decembra pamätník USS Arizona Memorial na základni Pearl Harbor. Ich spoločná návšteva má byť podľa Bieleho domu "svedectvom sily zmierenia, ktorá zmenila bývalých protivníkov na blízkych spojencov so spoločnými záujmami a zdieľajúcich spoločné hodnoty."

 

Útok na americkú základňu Pearl Harbor na Havaji bol prekvapivým úderom japonského cisárskeho námorníctva. Odohral sa 7. decembra 1941 a následne viedol k tomu, že USA vypovedali vojnu Japonsku a neskôr sa aktívne zapojili do druhej svetovej vojny.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies