Premiér Abe: Japonsko plne podporuje USA pri tlaku na Severnú Kóreu

NETKY.SK • 8 Október 2017, 10:45 • 2 min
Premiér Abe: Japonsko plne podporuje USA pri tlaku na Severnú Kóreu

TOKIO - Japonský premiér Šinzó Abe dnes povedal, že jeho vláda v otázke tlaku na Severnú Kóreu v súvislosti s jej jadrovým zbrojným programom plne podporuje postoj Spojených štátov - vrátane toho, že vylúčená nie je žiadna možnosť.

slovakia

left justify in out

Abe zdôraznil, že Severná Kórea nesplnila niekdajšie prísľuby, že sa vzdá vývoja nukleárnej technológie, ktoré dala počas tzv. šesťstranných rozhovorov s Japonskom, Čínou, USA, Ruskom a Južnou Kóreou.

 

"Využili rámec tohto dialógu, aby získali čas a mohli tak vyvíjať jadrovú technológiu. V dôsledku toho dosiahol ich nukleárny potenciál túto úroveň a my si nemôžeme dovoliť, aby nás znova podviedli," vyhlásil Abe v rámci televíznej diskusie lídrov hlavných japonských strán. Jeho vyjadrenia priniesla agentúra AP.

 

Japonský líder sa nevyjadril k víkendovému tvítu amerického prezidenta Donalda Trumpa o Severnej Kórei.

 

Trump vyhlásil, že 25 rokov rokovaní s režimom v Pchjongjangu neviedlo k žiadnym výsledkom. "Dohody boli porušené ešte skôr, než na nich zaschol atrament a americkí vyjednávači potom vyzerali ako hlupáci. Mrzí ma to, ale zaberie len jedna vec!" dodal bez bližšieho objasnenia, čo mal "jednou vecou" na mysli.

 

Abe však povedal, že jeho vláda podporuje stanovisko USA o potrebe zvýšenia tlaku a nevylúčení nijakej možnosti.

Znepokojenie ohľadom Severnej Kórey je v Japonsku poprednou témou pred parlamentnými voľbami vyhlásenými na 22. októbra.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies