Premiér Abbott upozornil obyvateľov na zvýšenú teroristickú hrozbu

NETKY.SK • 23 December 2014, 09:45 • 2 min
Premiér Abbott upozornil obyvateľov na zvýšenú teroristickú hrozbu

SYDNEY - Austrálsky premiér Tony Abbott informoval dnes tamojších obyvateľov o zvýšenej úrovni "vravy" medzi "sympatizantmi terorizmu", ktorá sa vyskytuje v dôsledkom minulotýždňovej rukojemníckej drámy v kaviarni Lindt v centre veľkomesta Sydney.

slovakia

left justify in out

Premiér vyzval ľudí, aby pokračovali vo svojich normálnych životoch, a to aj napriek tomu, že národná výstraha pred hrozbou terorizmu ostáva na vysokej úrovni.
      

Abbott zvolal dnes prvé stretnutie národnej bezpečnostnej rady s novým ministrom obrany Kevinom Andrewsom a ministrom pre imigráciu Petrom Duttonom. Radu rezortu obrany informovali najvyšší predstavitelia domácej špionážnej agentúry a austrálskej federálnej polície.
      

"Informatívne stretnutie naznačilo, že sa v dôsledku zadržiavania na Martin Place vyskytuje zvýšená vrava medzi teroristami," povedal novinárom v Sydney Abbott, ktorého citoval web spravodajskej stanice ABC. "Naše policajné zložky, ako aj bezpečnostné a špionážne organizácie robia všetko čo môžu, aby monitorovali a prerušili všetky bezpečnostné hrozby," uistil Abbott obyvateľov.
      

"Upozorňujem ľudí na fakt, že úroveň terorizmu je stále vysoká a na tejto úrovni je pravdepodobný útok," povedal. "Preto je veľmi dôležité, aby ľudia ostali v strehu," dodal podľa agentúry Reuters. Osem dní po tragédii sa dnes príbuzní a priatelia poslednýkrát rozlúčili s jej dvoma obeťami - 34-ročným Torim Johnsonom a 38-ročnou Katrinou Dawsonovou.
      

Smútočná bohoslužba za Johnsona, manažéra kaviarne, sa konala len niekoľko sto metrov od miesta činu. Jeho partner doviedol smútočný sprievod ku kaviarni v pešej zóne na Martin Place, pred ktorú tisíce ľudí kládli v uplynulých dňoch kvety. Johnsonovho pohrebu sa zúčastnili aj niektorí z rukojemníkov. Právničku Dawsonovú, matku troch malých detí, pochovali už v pondelok v rodinnom kruhu. Príbuzní zorganizovali dnes zádušnú omšu na univerzite v Sydney, kde študovala. 
      

Do kaviarne Lindt na Martin Place vkročil dopoludnia 15. decembra ozbrojený iránsky emigrant Man Haron Monis. Spočiatku v nej zadržiaval 19 rukojemníkov, no niektorým sa podarilo ujsť. Rukojemnícku drámu, pri ktorej zomreli dvaja zo zadržiavaných ľudí a Monis, ukončil v noci po 16 hodinách zásah polície.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies